latinica  ћирилица
17/06/2016 |  17:13 ⇒ 17:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Сада 3D штампачем праве и аутобусе (ВИДЕО)

На свјетској сцени се појавио нови произвођач самоуправљајућих возила у партнерству са суперкомјутерском платформом Watson, компаније IBM.
Оли, аутобус направљен путм 3D штампачем (Фото: techcrunch.com) -
Оли, аутобус направљен путм 3D штампачем (Фото: techcrunch.com)

Самоупављајуће возило, које је заправо 3-Д штампани минибус назван "Оли", представила је стартап компаније Локал моторс, преноси агенција Франс прес.

"Оли", који може да превезе 12 људи, замишљен је као вид превоза на позив путника, који могу да наруче вожњу путем апликације на мобилном уређају, слично као са Убером.

За сада само један примјерак "Олија" нудиће овог љета бесплатну вожњу грађанима Мериленда, а планирана су и додатна пробна тестирања у Лас Вегасу и Мајамију.

Локал моторс је, такође, у преговорима за тестирање возила и у другим градовима широм свијета, међу којима су Берлин, Копенхаген и Канбера.

Иако Гугл и неколико произвођача аутомобила проведу године на тестирањима прије избацивања аутономних возила, суоснивач и генерални директор Локал моторса, Џон Роџерс, каже да је ово возило спремно да уђе у употребу чим прописи то дозволе.

"Очекујемо да ћемо бити у стању да одштампамо ово возило за само десет сати и склопимо га за још сат", казао је Роџерс, најављујући истовремено стотине микро фабрика које ће производити ова возила широм свијета.