latinica  ћирилица
15/06/2016 |  19:55 ⇒ 20:00 | Аутор: Б92

Добро обратите пажњу: Ово је осам најчешћих симптома канцера

Пролазне тегобе са здрављем не треба да вас превише брину, али ако симптоми не пролазе ни након три до четири недјеље, обавезно посјетите љекара и ријешите се сумњи.
Људско тијело - Фото: илустрација
Људско тијелоФото: илустрација

Малигне болести данас све чешће погађају и људе у млађем и средњем животном добу, па ако вам необични симптоми трају, немојте их игнорисати јер сте "премлади" за озбиљни болест, савјетују љекару. Пролазне тегобе са здрављем не треба да вас превише брину, али ако симптоми не пролазе ни након три до четири недјеље, обавезно посјетите љекара и ријешите се сумњи.

1. Мршављење

Већина пацијената обољелих од рака након постављене дијагнозе накнадно примећују да су драстично смршали, али нису томе придавали важност. Губитак до два килограма није забрињавајући, али све више од тога ако нисте промијенили своје прехрамбене навике или почели да вјежбате разлог је за одлазак на преглед.

2. Умор

Осећате ли свакодневни мањак енергије, с тешкоћом устајете из кревета и заспите исте секунде након што сте легли упркос томе што довољно спавате, посјетите љекара. Хроничан умор најчешће је симптом преоптерећеног имунитета. Иако разлог не мора бити малигни процес, већ нека друга хронична болест или поремећај хормона штитне зљезде, ако траје дуже од три недјеље, идите љекару.

3. Стални бол

Бол је пратилац упале, проблема с имунитетом, али и настанком циста које могу бити малигне. Било да је ријеч о упорној главобољи, болу у костима или абдомену, бол који не пролази кроз две недјеље може бити предзнак малигног процеса и треба утврдити његов тачан узрок.

4. Промјене на кожи

Кожа је највећи орган људског тијела, а осим необичних младежа или рана који могу представљати појаву меланома, кожа може одавати и симптоме других тумора. Обратите пажњу на сталне подочњаке, жутило коже, хиперпигментационе мрље и љуштење коже и посаветујте се с љекаром.

5. Проблеми с мокрењем и пробавом

Упорне пробавне тешкоће у облику пролива, затвора или честих столица, у комбинацији с надутошћу или крварењем често су показатељ рака у пробавном систему, али могу упућивати и на рак простате или јајника. Имате ли потешкоћа с мокрењем, а они трају дуже од двије недјеље, тражите прегледе и не приписујте те симптоме само "упали".

6. Настанак квржица

Необјашњиве квржице или појава отока на кожи могу бити специфичан симптом рака дојке, тестиса или лимфних чворова. Такође, лимфни чворови могу да реагују на малигне процесе у оближњим органима, а тестирање је врло једноставно - пункција ће тачно утврдити право стање ствари.

7. Стална температура

Повишена и упорна температура која се јавља без пратећих симптома грипа или прехладе знак је за преглед, кажу доктори. Температура је чест пратитељ појаве малигних процеса јер настаје као резултат активирања одбрамбеног система тијела.

8. Упоран кашаљ/гушобоља

Кашаљ који траје дуже од три недјеље, ако човјек не болује од болести каква је астма, свакако је разлог за посјету доктору. Истраживања показају да је више од 70 одсто случајева рака плућа започело упорним кашљем, док више од 90 одсто обољелих од рака грла и језика кажу како су бол и надраженост примијетили мјесецима прије него су отишли доктору.