latinica  ћирилица
14/06/2016 |  08:20 ⇒ 08:28 | Аутор: novosti.rs

Симптоми које мушкарци не смију да игноришу

Ослушкивање знакова које шаље тијело и благовремено реаговање могу да спасе живот. Редовним контролама ове врсте рака могу да се открију на вријеме, у раним фазама, када су боље могућности за успјех терапије

Мушкарци обично одлажу одлазак код љекара, али стручњаци препоручују да чешће контролишу своје здравље, поготово због симптома појединих врста рака који се најчешће јављују код мушкараца.

Редовним контролама могу да се открију на вријеме, у раним фазама, када су могућности за терапију, као и шансе за излијечење, солидне.

РАК ПРОСТАТЕ

Код ове врсте карцинома простате обично нема јасних раних симптома, али дигитални ректални тест може да га открије, а најбезболнији начин провјере простате јесте ниво ПСА (простатни специфични антигени), који се утврђује вађењем крви из вене. Ова врста рака се јавља код пет до седам одсто мушкараца старијих од 50 година, а смртност је релативно ниска - три одсто. Послије 70. године, око 80 одсто мушкараца има неки облик рака простате, али углавном не умиру од тога. Симптоми болести на које треба да обрате пажњу сви старији од 50 година (мада они могу да указују и на бенигне промјене) јесу немогућност уринирања, отежано и често мокрење, посебно ноћу, слабији млаз мокрења, стални осјећај недовољно испражњене мокраћне бешике, болно мокрење и печење, крв у мокраћи, крв у сперми, проблеми с ерекцијом и ејакулацијом (болна ејакулација), учестали болови у доњем дијелу леђа и куковима. Отежано мокрење, спори проток и непотпуно пражњење бешике, такође, могу да буду посљедица повећања простате или сужавање уретера.

РАК ПЛУЋА

Код рака плућа обољели углавном не осјети ране знакове болести, али "кашаљ који не пролази или онај уз који излази крв, често су доказ да је рак присутан", каже др Езра Кохен, онколог из Медицинског центра при Универзитету Чикаго. Осим тога, бол у грудима је увијек присутан и на њега не утичу покрети, губитак тежине, температура, појава астме. Понекад ови симптоми могу да указују на упалу плућа, па је биопсија једини сигурни показатељ. Ако пацијент пуши или је пасиван пушач, кашаљ не смије да се игнорише, каже Кохен.

РАК ДЕБЕЛОГ ЦРИЈЕВА

Крв у столици се никада не смије игнорисати, чак и ако се јави само једном, јер је можда ријеч о предканцерогеном полипу који крвари, а крварење је једини рани знак канцера дебелог цријева који се може примијетити. Код мушкараца млађих од 50 година, крварење је вјероватно посљедица хемороида или колитиса, али стручњаци ипак препоручују одлазак код љекара. Колоноскопија је једина поуздана метода дијагностиковања и најбољи је начин да љекар уклони полип који би се касније развио у опасну болест.

РАК БЕШИКЕ

Крв у урину је разлог за посјету лекару, а ако је пацијент млађи од 60 година, обично је ријеч о бубрежном каменцу. Међутим, љекари кажу да све треба провјерити, јер ако се рак бешике уочи на вријеме, може се лакше побиједити. Љекари, такође, истичу да су исувише активна бешика или болно уринирање чешће знак инфекције.

ЛИМФОМ

Безболни, отечени лимфни чворови на врату, пазуху или слабинама указују на болест. Лимфни чворови натекну током инфекције, али ако не спласну послије недјељу дана, треба посјетити љекара. Такође, необјашњиви губитак тежине кроз мјесец или два, бол у подручју чворова послије пијења алкохола и свраб без осипа могу да буду разлог за забринутост. Стручњаци указују на то да крвни тест може лако да укаже на могући лимфом, а биопсија је најсигурнији поступак тестирања.