latinica  ћирилица
13/06/2016 |  16:46 ⇒ 16:46 | Аутор: Guardian

Ангкор Ват- град откривен ласерским истраживањима

"Испод шуме открили смо читаве градове за које нико није знао да су тамо".

Велико урбано средиште поред Ангкор Вата, камбоџанског комплекса храмова из 12. вијека, откривено је ласерским истраживањем из ваздуха, преносе британски медији.

Комплекс је најновијим ласером, такозваним лидаром, открила Камбоџанска археолошка лидар иницијатива, објавио је  Гардијан.

"Испод шуме открили смо читаве градове за које нико није знао да су тамо", рекао је аустралијски археолог Демијан Еванс говорећи о пројекту покренутом 2012. године.

"Те године су у првој фази најприје откривени мањи урбани комплекси, повезани мрежом путева и канала са славним храмовима. Овај пут смо открили цијелу ствар и огромна је, велика као Пном Пен", рекао је Еванс о најновијим проналасцима који су открили обрисе масовног града сјевероисточно од претходног налазишта, на планини и националном парку Пном Кулен.

Техника лидара функционише тако што се из хеликоптера или авиона у земљу усмјери ласерски зрак, а при његовом повратку се мјери у што је ударио.

Подаци, којих је преко милион сваке четири секунде, потом састављају слику површине тла. Тиме се добија врло прецизна топографска карта која показује све геометријске депресије и избочине изграђене људском руком.

Истраживање из 2015. највеће је ваздушно истраживање археолошког пројекта, на 1901 километру, стоји у извјештају Гардијана.

Стручњаци сматрају како овај проналазак указује на урбано средиште тада највећег царства на свијету. Демијан Еванс, који је водио пројекат лидара истраживач је на Ecole Francaise d'Extreme Orient u Siem Reapu, камбоџанском граду близу средњовјековног налазишта.