latinica  ћирилица
10/06/2016 |  15:54 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

Обнављање домова здравља у Подрињу (ВИДЕО)

Више од 17.000 становника у три општине Горњег Подриња – Рудом, Чајничу и Новом Горажду за нешто више од два мјесеца добиће боље услове здравствене заштите у домовима здравља.
Чајниче - Фото: Screenshot
ЧајничеФото: Screenshot

То је резултат пројекта под називом Јачање здравственог сектора, који Влада Српске проводи у сарадњи с локалним заједницама на реконструкцији и адаптацији зграда у вриједности већој од 700.000 КМ.

Од 1972. године када је изграђен Дом здравља у Чајничу до данас није било већих инвестиција, осим замјене крова и дијела столарије. Чајничани су задовољни због улагања у ову установу чије услуге користи више од пет хиљада грађана.

У замјену 150 прозора, подова, санитарног простора и адаптацију просторија за рад четири тима породичне медицине и осталих служби биће уложено 227.000 КМ. Осим овог, биће побољшана и енергетска ефикасност.

Драган Скоко, директор Дома здравља "Васо Пелагић" каже да су на услузи грађанима 24 часа, те да се нада да ће будући рад бити још ефикаснији и функционалнији.

Од укупне вриједности пројекта, Влада Српске издвојила је седамдесет одсто, а остало општина Чајниче.

Горан Караџић начелник општине Чајниче, истиче да опстанак Дома здравља представља и опстанак народа на овом простору.

Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите, наводи да је то и циљ ресорног министарства и општине Чајниче, како би се посветила још свеобухватнија брига здрављу становника.

У адаптацију Дома здравља у Рудом биће уложено 469.000 КМ, док је за Дом здравља у Новом Горажду Влада издвојила нешто више од 38.000 марака.