latinica  ћирилица
06/06/2016 |  21:08 | Аутор: Агенције

Тајна велике пирамиде у Гизи надомак открића?

Више од 4.500 година пирамиде у Египту су чувале тајне дубоко скривене у лавиринтима и коморама који леже у њеним високим каменим структурама.
Пирамида (Фото: Thinkstock) -
Пирамида (Фото: Thinkstock)

Научници су дуго полемисали да ли Велика пирамида у Гизи крије мрежу неоткривених тунела иза камених зидова, а одговор би се ускоро могао појавити.

Група истраживача који су користили космичке честице познате као "муони" за скенирање Велике пирамиде у Гизи, рекли су како очекују да ће завршити истраживање крајем овога мјесеца. Они користе скенирања за стварање мапе откривајући унутрашњу структуру 479 метара високе пирамиде и истичу да могу помоћи при откључавању древних тајни које су закопане испод камена.

Доктор Захи Хавас, један од водећих египатских археолога и директор Центра за антиквитете у Египту, ради с тимом француских истраживача који воде процес скенирања.

- Тренутно радимо на пројекту и ако успијемо да откријемо тајну једне од три коморе за које већ знамо да постоје унутра, наставићемо скенирање - рекао је др Хавас.

Прошле године термална скенирања идентификовала су велику аномалију у Великој пирамиди, највећој и најстаријој пирамиди у Гизи и једном од седам чуда античког свијета. То је довело до теорије да се у пирамиди крије тајна комора коју тек треба открити. Тим стручњака ради на пројекту скенирања пирамида користећи муоне, субатомске честице, а др Хавас је у прошлости био скептичан када је ријеч о спровођењу таквих скенирања.

Он се недавно јавно сукобио с британским археологом о теорији да иза зидова Тутанкамонове гробнице у пирамиди у Долини краљева, може бити сакривен тајни маузолеј.

- Основа Велике пирамиде се смањила осам метара у стинени и то се јасно види на јужној страни пирамиде. Било би немогуће виднети собу или тунел на овој локацији у близини стијене - изјавио је доктор.

Он је у међувремену затражио дозволу од Министарства за антиквитете Египта да поведе научни тим који ће испитати резултате након скенирања. Отпуштен је с позиције на којој је био у министарству за археологију, након побуне 2011. године у којој је свргнут Хосни Мубарак.

Велика пирамида је изграђена као гробница за египатског фараона Куфу, такође познатог као Кеопса. Сматра се да је грађена у периоду од десет до 20 година од готово два милиона тона камена. Саграђена је са више од 300.000 блокова.