latinica  ћирилица
05/06/2016 |  15:10 | Аутор: klix.ba

Да ли је могуће јести превише воћа?

Још од малих ногу нам говоре да је важно да једемо воће, али да ли је могуће јести га превише? Изгледа да јесте, поготово ако желите да смшате.
Воће - Фото: илустрација
ВоћеФото: илустрација

Иако је воће пуно витамина, минерала, антиоксиданаса и влакана и чини саставни дио балансиране, здраве исхране, оно садржи и велику количину шећера.

Нутриционисткиња Синтија Сас сматра да је дефинитивно потребно имати мјеру када је ријеч о воћу и не препоручује да га једете у истој количини као и поврће.

Она препоручује количину од двије до четири порције воћа дневно, док једна порција чини једну шољицу неког ситнијег воћа или комад воћке величине лопте за бејзбол.

"Количина воћа увелико зависи од ваше активности и индивидуалних потреба, као и фактора попут старости, пола и нивоа физичке активности, али дефинитивно треба знати границу. Воће је пуно шећера и угљених хидрата, па тако врло лако можете да паднете у заблуду да ћете конзумирањем ове групе намирница да смршате, иако то не мора да се догоди", објашњава Сас.

Велики број стручњака дијели мишљење о томе да у поврћу можете да пронађете све потребне хранљиве вриједности као и у воћу, али без шећера. Било како било, баш као и у свему, и овде је потребна умјереност.

Потребно је нагласити да није сво воће једнако богато шећерима и угљеним хидратима, па би, ако пазите на килограме, онда било добро да избјегавате воће као што су банане, грожђе, смокве, урме, манго, трешње или сушено воће попут сувог грожђа или сувих шљива. Међу калоричнијим воћем се налази и коштуњаво попут бадема, ораха, лешника, па би и оно свакако требало да буде конузмирано умјерено.

У изузетно калорично воће убраја се и авокадо који садржи и доста здравих масноћа, па стручњаци препоручују да га једете редовно, али умјерено.

У воће с најнижом калоријском вриједношћу убраја се цитрусно воће попут поморанџи, мандарина, лимуна и грејпфрута, шумско воће (јагоде, боровнице, малине, купине), лубеница, киви...

Сас савјетује да се храните сезонски, односно оним воћем које расте у одређеним годишњим добима. У сусрет нам иде љето, које представља идеално вријеме за лубенице, диње и бобичасто шумско воће.