latinica  ћирилица
03/06/2016 |  08:43 | Аутор: РТС

Стручњаци откривају највеће ризике од рака

Од већ добро познатих фактора као што је пушење и нових, званичних фактора ризика као што је конзумирање црвеног меса, дјелује као да све што радимо носи одређени ризик од развијања тешке и широко распрострањене болести.
Хамбургер (Фото: Thinkstock) -
Хамбургер (Фото: Thinkstock)

Распрострањеност рака расте са најновијим бројкама које показују 14,1 милион случајева рака широм свијета у 2012. години. Од тих бројки, 7,4 милиона случајева било је код мушкараца и 6,7 милиона код жена. Експерти оцјењују повећање броја на 24 милиона до 2035. године.

Поставља се питање да ли постоје ствари које можемо учинити да се то спријечи? Писац и оснивач медицинског сајта The Hippocratic Post, Теа Џордан, објашњава који су ризици за добијање рака.

Вјероватноће добијања рака

Рак је у толикој мјери рапрострањен да је процијењено да ће више од једне на сваке три особе (33 одсто) имати неку врсту рака у одређеном тренутку живота.

Може се јавити у било ком узрасту, али се ризик од развоја рака с годинама повећава. Вјероватноћа да мушкарац оболи од рака у наредних 12 мјесеци се удвостручује у доби од 65 до 69 година, док се шансе од 1,8 одсто повећавају на 3,5 одсто када мушкарац наврши 85 година.

Према подацима британског Центра за истраживање рака, исти пораст уочен је код старијих жена – шансе од 1,3 одсто за жене старости од 65 до 69 година повећавају се на 2,1 одсто када је особа женског пола старија од 85 година.

До 2030. године процјењује се да ће три милиона људи у Енглеској имати неки облик болести која је проузрокована абнормалним растом ћелија.

Око трећина канцера, укључујући канцер плућа и канцер цријева, везана је за пушење, исхрану, алкохол и гојазност, али је старење велики фактор ризика.

Ко је у највећем ризику?

Подаци показују да се стопа смртности од рака повећава са бројем година старости.

Том Стансфилд из британског Центра за истраживање рака објашњава: "Рак је болест која се развија када је ћелијски оштећен ДНК, тада се ремети нормалан процес раста ћелија и ћелије расту без контроле. Оштећење ДНК може се повећавати током времена – како људи старе, њихов ризик расте".

Код жена најраспрострањенији рак дојке

У ствари, 63 одсто случајева се дијагностикује код људи старости од 65 и више година.

Просјечан број случајева рака брзо расте и код мушкараца и жена, узраста од 60 до више од 80, у складу са бројкама објављеним у студији у периоду између 2009. и 2011. године од стране британског Центра за истраживање рака.

Унапређење стопе преживљавања

Стопе преживљавања су временом побољшане – 85,1 одсто жена обољелих од рака дојке у Енглеској и Велсу преживјеле су рак у периоду од 2005. до 2009. године након пет година од дијагнозе, у поређењу са 86,6 одсто у периоду од 2010 до 2011. године.

- Побољшана стопа преживљавања је због раније дијагнозе и бољих третмана - истиче професор Ијан Смит.

Најчешћи и најсмртоноснији облици

Рак плућа је водећи узрок смрти од рака у Великој Британији, иако то није најчешћи рак.

Карцином дојке је најчешћи рак код жена, затим рак цријева и рак плућа. Рак простате је најчешћи рак код мушкараца, затим рак плућа.

Професор Ијан Смит, начелник болнице "Ројал Марсден", истиче да иако је животни ризик од рака дојке за жене 12,5 одсто, број стално расте са годинама.

Тек нешто више од 80 одсто случајева рака дојке јавља се код жена које су старије од 50 година.

Око једне трећине случајева рака дијагностикованог код жена у доби од 50 до 74 је рак дојке, од којих су многи са дијагнозом уз помоћ мамограма.

Скоро половина свих случајева рака дојке се дијагностикује код особа у старосној групи од 50 до 69 година, али се ризик повећава с годинама.