latinica  ћирилица
02/06/2016 |  21:07 | Аутор: klix.ba

Научници на путу откривања универзалне вакцине против рака

Истраживачи с Универзитета Јоханес Гутенберг из Њемачке вјерују да су близу проналаска универзалне вакцине против рака, која чини да имуни систем тијела напада рак као да је вирус.
Бактерија (илустрација) -
Бактерија (илустрација)

Најновија истраживања објављена су у часопису "Nature". Међународни тим истраживача описује како су узели дио генетског кода РНК рака, ставили их у ситне наночестице масти и затим их убризгали у тијела три пацијента, који су у поодмаклој фази боловали од рака.

Имуни систем пацијената одговорио је производњом "Т ћелије", тзв убице, која је нападала канцер.

Потврђено је да је вакцина ефикасна у борби против агресивног раста тумора код мишева. Истраживање предводи професор Угур Сахин са Универзитета Јоханес Гутенберг.

Научници су саопштили да је производња вакцине брза и ефикасна, јер се може кодирати РНК било ког тумора. Након убризгавања вакцине код пацијената се може појавити грип, који је неупоредив у односу на посљедице хемотерапије.

Професор Алан Мелхер с Института за истраживање рака из Велике Британије истакао је да нова студија доказује да је имуни систем најбољи лијек за борбу против канцера, из чега се може развити вакцина за лијечење те болести.

"Иако је ово истраживање занимљиво, још је далеко од доказа да заиста користи пацијентима", казао је професор Мелхер.

Ипак, сви су сагласни да је ово важан корак ка коначном глобалном циљу, а то је проналазак лијека за ту опаку болест.