latinica  ћирилица
01/06/2016 |  09:10 | Аутор: vecernjenovosti

Како се бранити од комарца?

Као главом без обзира комарци бјеже од парадајза. Кантарион је такође веома ефикасан у борби против досадних инсеката.
Комарац - Фото: илустрација
КомарацФото: илустрација

Сјетите се колико су вам пута комарци досадним зујањем реметили сан или боравак у природи. Та мала досадна створења не морају да вам буду дневна и ноћна мора. Како се са намирницама из куће и баште ријешити комараца?

Као главом без обзира комарци бјеже од парадајза. Јер, стабљика ове биљке шири мирис који опија и уништава комарце у лету. Против малих напасти такође се можете борити и ако гајите мушкатлу. Листови ове биљке шире мирис који подсјећа на лимун или мошус и држи комарце на безбједној удаљености.

Кантарион је такође веома ефикасан у борби против комараца. Листове ове биљке треба осушити, од њих направити букетиће, и распоредити их по соби или балкону. Осим листова, и цвјетови кантариона тјерају комарце. Осушене цвјетове треба одвојити од стабљике, ставити у малу ватросталну посуду и – запалити. Дим растјерује комарце и обезбјеђује миран сан или боравак на балкону.

И миришљаве свијеће које садрже природна уља цитруса и имају освјежавајући мирис су добре у борби против комараца.

Веома ефикасни препарати, који се састоје од мјешавине уља еукалиптуса и лаванде, могу да се набаве у апотекама.

Каранфил, цитрус, геранијум, лаванда или босиљак успјешно растјерују комарце. Тинктуру ових биљака (коју можете набавити у биљној апотеци) требало би наносити на кожу више пута током дана и ријешићете проблеме свраба и отока.