latinica  ћирилица
30/05/2016 |  21:51 ⇒ 21:52 | Аутор: РТС

Јеремић: Србија има шансе у трци за насљедника Бан Ки-Муна

Кандидат Србије за генералног секретара УН Вук Јеремић оцијенио је данас да ће Србија бити близу побједе у утакмици за насљедника Бан Ки-муна, уколико источна Европа буде дала свог кандидата, и додао да је кандидатура Србије једина испраћена званичним документом, односно платформом са 53 конкретна обећања.
Вук Јеремић - Фото: ФОНЕТ
Вук ЈеремићФото: ФОНЕТ

Јеремић је  рекао да ће до краја октобра бити познат Банов наследник, додајући да ће почетак изборног процеса бити у посљедњој недјељи јула и да ће бити одржано више кругова гласања, од којих је само последњи, у октобру, јаван.


Како је истакао, дошло је до промјене у процедури и први пут су се кандидати представили званично у Пленуму Генералне скупштине УН. Он је додао да се након саслушања процедура премјешта у Савјет безбједности који чини 15 земаља.

- По први пут се зна ко су кандидати и по први пут су позвани у генералну скупштину УН да представе своје програме. По први пут постоји врста транспаретнтности, која није до сада пратила избор за генералног секретара и по први пут се каже да је цијели свијет једна цјелина, рекао је Јеремић.