latinica  ћирилица
30/05/2016 |  21:32 ⇒ 21:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Собрање подржало формирање Комисије за опозив Иванова

Македонски посланици донијели су одлуку о формирању Комисије која би требало да утврди одговорност предсједника Ђорђа Иванова у вези са одлуком да оболира актере афере „прислушкивање”, док су на улицама настављени протести.
Ђорђе Иванов, предсједник Македоније (фото:www.nspm.rs) -
Ђорђе Иванов, предсједник Македоније (фото:www.nspm.rs)

Комисија, наиме, треба да процијени основаност приједлога за утврђивање одговорности Иванова коју је поднијела опозициона СДСМ Зорана Заева, пренијела је агенција МИА.

Одлука је донесенаа са 52 гласа „за” и 33 „против”.

Комисија ће имати 11 чланова, а њом ће предсједавати Зоран Илиоски из ВМРО-ДПМНЕ.

Шест чланова комисије ће бити из владајуће ВМРО-ДПМНЕ, по двоје из коалиционог партнера ДУИ и СДМС и један из опозиционе ДПА.

Одлуку би требало да донесе у року од седам дана. Да би опозив прошао у парламенту, потребно је да га подржи двије трећине посланика.

Током расправе, супротна мишљења су укрстили Горан Сугаревски из СДМС и Илија Димовски из владајуће ВМРО-ДПМНЕ, која је била против те иницијативе.

Димовски је истакао да је Иванов „освојио 550.000 гласова на изборима и да би то требало да се поштује, иако не подржавамо његову одлуку о аболицији”.

Иванов је почетком априла аболирао политичаре из редова и ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ од оптужби везаних за аферу прислушкивања, што је покренуло свакодневне опозиционе протесте и продубио политичку кризу.

Прије два дана, Иванов је објавио да је донио одлуку о поништењу помиловања за 22 особе због тога што су, како је објаснио, сви они политички експонирана лица.