latinica  ћирилица
30/05/2016 |  16:19 ⇒ 18:23 | Аутор: Агенције

Абдулах Нуман, нови муфтија србијански - Србин Иван Трифуновић

На сједници Врховног сабора Исламске заједнице Србије за новог муфтију србијанског именован је Абдулах Нуман, саопштио је данас Врховни сабор ИЗС.
Абдулах Нуман, муфтија србијански(фото:
ANADOLU AGENCY (AL)@aa_albanian) -
Абдулах Нуман, муфтија србијански(фото: ANADOLU AGENCY (AL)@aa_albanian)

Досадашњи муфтија Мухамед Јусуфспахић разријешен је дужности.

На сједници одржаној јуче у Новом Пазару разријешен је дужности комплетан Ријасет ИЗС у техничком мандату на челу са реис-лу-улемом Адемом Зилкићем због, како се наводи у саопштењу, "истека мандата и противуставног продужења техничког мандата".

Мухамед Јусуфспахић

Јусуфспахић је за Бету рекао и да је умјесто смеијњених постављено повјереништво, односно нова управа "која треба да организује легалне изборе које су они који су били у техничком мандату опструирали".

"Зилкић више није реис и он је поднио оставку која је прихваћена. Сви који су били у техничком мандату, укључујући и мене као муфтију србијанског, смијењени су", рекао је Јусуфспахић.

Он је одбацио наводе да Зилкић и још неколико чланова Врховног сабора те вјерске заједнице нису смијењени, а што је објављено на сајту који слови за званично гласило ИСЗ.

"Не можемо да вјезујемо ИСЗ за личности и појединце. Ту је сада колективна управа коју чине санџачки муфтија Хасиб Суљовић, прешевски муфтија Неџмедин Сћипи и србијански муфтија и то су легални и легитмни органи", рекао је он.

Ко је нови муфтија - Србин, сестрић познате глумице, "бунтовник" са три дипломе


Новоизабрани србијански муфтија Абдулах Нуман (66) је заправо Иван Трифуновић, Србин, рођени Београђанин, који је са 19 година преузео ислам.

Нуман је сестрић преминуле глумице Ружице Сокић.

За себе зна да каже да је био несхваћено дијете и бунтовник, а током једног свог пута по Индији, на изненађење своје породице, преузео је ислам и у њему остао до данас.

То се догодило у Великој џамији Аџмира у Родестану, Индија. Ту је учио о исламу.

Нуман је данас доктор наука, донедавно професор на престижном Универзитету “Виктори” у Мелбурну.

Прије тога, у свој “циркулум вите” убиљежио је три факултетске дипломе.

Прву, на Факултету за исламске студије и филозофију. Другу је стекао на Факултету друштвених наука, а трећу добио за бизнис и менаџмент. Магистрирао је на теми - исламска теологија.

Врховни Сабор Исламске заједице саопштио је раније данас да је Абудлах Нуман изабран за србијанског муфтију и предсједника србијанског Мешихата умјесто досадашњег муфтије Мухамеда Јусуфспахића, који је новембра прошле године именован за амбасадора у Саудијској Арабији.

Пут у Индију који ће све промијенити

У једном од интервјуа Нуман је испричао да је његов први контакт са муслиманом био 1969. године, с арапским студентом на Тргу Републике у Београду, од којег је купио 300 долара за пут до Индије и који га је тада научио "какви су лажни долари".

Са четири пријатеља возом је дошао до Истанбула, а затим је комбијем отпутовао до Непала.

Његови другови су се вратили јер су остали без новца и нису нашли оно за чим су трагали, а Иван се тражећи истину затекао код будистичког свештеника у мјесту Мероли, код Њу Дехија, где се налази највиши минарет на свијету, минаре Кутуб.

Ту је радио као баштован, медитирао, дивио се исламској архитектури и размишљао.

Потом се вратио у Београд, али се са свега 19 година поново отиснуо у свијет, овог пута у Индију, која је била и пресудна за његово вјерско опредјељење.