latinica  ћирилица
30/05/2016 |  11:23 ⇒ 11:32 | Аутор: Вечерње новости

Вријеме је за зову

Зова, најстарија и најљековитија биљка Европе, процвјетала је и замирисала, па у наредном периоду искористите њене благодети
Зова - Фото: илустрација
ЗоваФото: илустрација

Овај листопадни грм је употребљив од листа, преко цвијета и бобица, до коре и коријена, има антивирусно дејство, спрјечава упале, прочишћава крв и бубреге, чисти кожу, помаже код гихта... Богатство витамином Ц, гвожђем, калијумом, натријумом и јабучном киселином, зову чини правом љековитом ињекцијом.

У овом периоду се, током сувих и сунчаних дана, бере њен цвет, који се потом суши у танким слојевима на топлом мјесту, али тако да не поцрни. Послије тога се ставља у добро затворене посуде и користи за припремање чаја, тако што се у кључалу воду ставља кашичица осушеног цвијета и остави да одстоји десет минута.

Послије тога се проциједи и пије као топао напитак. Чај од зове се препоручује у лијечењу вируса, прехлада, упала грла, јер изазива знојење, чисти организам од отрова и убрзава избацивање слузи. Смирује напетост и болове у мишићима, а притом дјелује и као снажан диуретик, па је добар и у режиму дијете.