latinica  ћирилица
30/05/2016 |  10:52 ⇒ 10:57 | Аутор: Би-би-си

Зашто жене не смију да иду на Свету гору?

Света гора у Грчкој обиљежава 1.000 година присуства православног монаштва на Атосу. Британска телевизијска мрежа ББЦ тим поводом је објавила репортажу о овој светињи.
Света Гора (фото: www.hilandar.org) -
Света Гора (фото: www.hilandar.org)

Планина која је заправо полуострво површине 335 квадратних километара, можда је и највећа област на свијету којој жене, па чак ни животиње женског пола, не смију да приступе, пише Би-Би-Си.

Према историчару Грахаму Спику, типик из 10. вијека забрањује да се на Свету гору доводе женке животиња, али ништа не наводи о женама, јер "сви знају да женама није дозвољен приступ у мушким манастирима". То је најједноставнији начин, каже он, да се обезбиједи целибат.

Оно што Атос чини другачијим од осталих манастирских посједа је то што се читаво полуострво сматра једним великим манастиром.

Ипак, постоји још један разлог због ког је женама приступ забрањен, а повезан је са православним предањем.

- Према предању, Богородица је скренула с курса када је покушала да доплови до Кипра и стигла је до Свете горе. Толико јој се допало, да је молила свог сина да ту земљу назива својом и он се сложио - каже Спајк.

- Атос се још зове "баштом мајке Божје", у част њене славе и она је једина представница свог пола на том полуострву - каже историчар.

Једини изузетак, када је ријеч о забрани довођења женки животиња, представљају мачке, вјероватно зато што ефикасно лове мишеве и дивље животиње, јер њих не могу контролисати.

Неке жене су, међутим, посјетиле полуострво упркос забрани, пише Би-Би-Си.

Током Грчког грађанског рата, између 1946. и 1949, Света гора дозволила је свим избјеглицама међу којима је било и жена да код њих пронађу уточиште.

Такође, 1953. године је Гркиња Марија Поимендоу, маскирана у мушкарца, дошла на Атос и тамо провела три дана, послије чега је Грчка донијела закон који забрањује женама да одлазе на Свету гору и прописује казну од годину дана затвора за оне које га прекрше.

У скорије вријеме, правило је прекршено када су украјински кријумчари оставили на Атосу четири Молдавке 2008. године, које је на кратко задржала полиција, али су им монаси обезбиједили помиловање.