latinica  ћирилица
29/05/2016 |  09:28 | Аутор: klix.ba

Марс је некад био "плава" планета попут Земље (ВИДЕО)

Према резултатима истраживања института Соутхwест Ресеарцх, ледена доба на Марсу проузрокована су силама сличним које су проузроковала ледена доба на Земљи, што указује да су обје планете имале сличну руту.
Земља и Марс (Фото: Flicr / Bluedharma / илустрација) -
Земља и Марс (Фото: Flicr / Bluedharma / илустрација)

Радар је приказао већу количину леда на врху полова, за шта научници вјерују да је доказ тврдње са су постојали глечери.

"Пронашли смо акумулацију леда на половима на висини од 100 до 300 метара. Волумен и танкоћа леда поклапа се са ранијим моделима из 2.000 године. Ово нам показује детаљну историју акумулације леда и ерозије повезане с климатским промјенама", рекао је др Ајзак Смит, истраживач са поменутог института.

Тексашки истраживачи анализирали су податке с полова и закључили да се на њима налази 87.000 кубних километара леда који је ту од леденог доба. Претпоставља се да је ледено доба на Марсу било прије 370.000 година. Вјерује се да је лед био свуда по површини Марса и да је био дебљине 60 центиметара.

"Будући да је клима на Марсу осцилирала с већим промјена у нагибу осе, а лед је био другачији за сваку осцилацију, Марс је изгледао битно другачије него данас. С обзиром да на Марсу у садашњости нема океана, он представља једноставну лабораторију за разумијевање климатске науке на Земљи", додао је.

НАСА је недавно објавила анимацију базирану на подацима са Маверн мисије у којој приказује еволуцију Мрса од воденог свијета до суве црвене планете каква је данас. Маверн је лансиран 2013. године и дизајниран да истражи атмосферу на Марсу. Анимација показује како је некада то била плава планета, али да су мора испарила и нестала током милиона година. Трагови на стјеновитој површини показују да је некада вода текла кроз кањоне који се виде на сликама.