latinica  ћирилица
29/05/2016 |  09:23 | Аутор: Вечерње новости

Ваздух пун полена гуши и оне који нису алергични

Чак и код оних који нису алергични јављају се сув кашаљ, гребање у грлу и осјећај гушења.
Око - Фото: илустрација
ОкоФото: илустрација

Кашаљ је посљедњих дана главни симптом код оних који пате од алергије, али како је концентрација полена трава три пута већа од граничне вриједности, чак и они који досад нису имали проблем са алергијама, ових дана кашљуцају, грло их гребе и имају осјећај гушења у грудима.

Према ријечима др Рајице Стошовића, алерголога и имунолога из Клинике за алергологију и имунологију у Клиничком центру Србије, сув кашаљ је специфичан симптом код алергије на полен трава:

- То је понекад и једина тегоба, која многе пацијенте не асоцира на алергију. Они који знају да су алергични често уз кашаљ имају и отежано дисање, свирање у грудима и замарање, као код астматичара. Они који нису алергични, такође због превелике количине полена трава и његовог јаког алергеног потенцијала, могу да осјећају гребање у грлу и да суво кашљу.

То, према ријечима др Стошовића може да значи да ће послије неколико година преосјетљивости на алерген и постати алергични, па ће морати да примају терапију.

Уз сув, надражајни кашаљ као посљедица алергије могу да се јаве и сузење, црвенило, свраб очију, цурење бистрог садржаја из носа, који се слива низ зид ждријела и нарочито ноћу изазива надражај за кашаљ.

"Полени коприве и боквице наредних недјеља, поготово ако буде лијепо и сунчано вријеме, без кише, достизаће 80 поленових зрна по кубном метру ваздуха, што је готово три пута више него што је гранична вриједност", кажу у Агенцији за заштиту животне средине, гдје се сваке недјеље мјери концентрација полена у ваздуху од 24 биљке на више од 20 мјерних мјеста у Србији.

Мирјана Митровић из Агенције каже да ће оваква тенденција раста бити и током јуна, па и јула, када ће се појавити и полен корова:

- Тада ће се преклопити полени ова два јака алергена, нарочито корова, који има још јачи алергени потенцијал од полена трава. То ће сасвим сигурно изазвати израженије тегобе код оних који су алергични на полен.

Тешко је слажу се стручњаци, избјегавати алергене, нарочито ако је њихова концентрација велика као што је ових дана. Зато је медикаментна терапија, као и вакцинација, најбоље рјешење за алергичне, и она има значајан ефекат на преосјетљиве на алергене.

Концентрација полена трава опадаће до краја јуна, када ће алергијске реакције изазивати полени корова, најприје амброзије, затим црног пелина и киселице.

"Да би се спријечило ширење полена у ваздуху, траву треба косити прије него што почне да цвијета, а најефикаснији начин сузбијања амброзије је чупање директно из коријена", каже Мирјана Митровић.

Превенција

Доктор Рајица Стошовић, каже да неколико савјета помаже да се пацијенти барем не излажу великој количини алергена јер ће и тегобе бити мање:

"Напоље би требало излазити у послијеподневним и вечерњним часовима, и у то вријеме провјетравати кућу. Послије сваког изласка скинути гардеробу и истуширати се, а током топлијих дана најбоље је користити климу са филтерима, како у просторијама у којима се борави тако и у аутомобилима".