latinica  ћирилица
28/05/2016 |  11:39 ⇒ 12:39 | Аутор: СРНА

БЛ: Данас три операције на Клиници за пластично-реконструктивну хирургију (ВИДЕО)

У Клиници за пластично-реконструктивну хирургију Универзитетског клиничког центра Републике Српске данас ће амерички хирурзи са домаћим љекарима обавити три операције - естетску реконструкцију лица, корекцију урођених аномалија, трансфер масти и секундарну корекцију урођених аномалија.
Клинички центар Бањалука - Фото: РТРС
Клинички центар БањалукаФото: РТРС

Начелник Клинике Никола Барош рекао је да је долазак америчких хирурга резултат потписаног споразума о сарадњи између Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Одјељења пластичне и реконструктивне хирургије америчког медицинског универзитета "Џонс Хопкинс".

- Сарадња подразумијева и одлазак наших љекара у САД. У плану су и други пројекти као што је едукација студената и доктораната са Медицинског факултета у Бањалуци на универзитету "Џонс Хопкинс" - рекао је Барош новинарима у Бањалуци.

Шеф Одјељења пластичне и реконструктивне хирургије у "Масачусетс џенерал хоспитал" Бранко Бојовић, иницијатор сарадње са америчким и домаћим универзитетима и здравственим установама, оцијенио је да УКЦ Републике Српске има добре услове за операције из ове области медицине, те да ће колегама у Српској пренијети своја искуства и знање.

Један од највећих свјетских стручњака из области урођених аномалија и реконструктивне хирургије лица са универзитета "Џонс Хопкинс" Ричард Џејмс Редет рекао је да ће данас радити сложене захвате реконструкције лица и корекције расцјепа усана.

Он је истакао да у САД годишње уради од 600 до 650 операција, те да се, углавном, бави педијатријском естетском хирургијом.

Помоћник генералног директора за медицинске послове УКЦ Слободан Хајдер рекао је да Клиника за пластично-реконструктивну хирургију има добру опрему, те да је размјена искустава са америчким хирурзима веома корисна.

- Едукација је веома важна да би добили квалитетан кадар. Посао љекара је да цијели живот учи - истакао је Хајдер.

У Републици Српској има око 20 љекара који се баве овом граном медицине у јавном и приватном сектору, а на Клиници за пластично-реконструктивну хирургију најчешће су операције шаке.