latinica  ћирилица
28/05/2016 |  09:35 | Аутор: Агенције

Ефикасне вјежбе да одморите очи од рачунара

Умањите негативне ефекте дуготрајног сједења испред рачунара и замарања очију сљедећим вјежбама.
Илустрација - Фото: РТРС
ИлустрацијаФото: РТРС

По цијели дан сједимо за рачунаром, и када се задубимо у неки задатак или текст, заборављамо да трепћемо. Очи нам се суше, а вид квари... Ипак, постоје вјежбе које можете свакодневно да радите како бисте побољшали вид.

1. Трепћите два минута. Ова вјежба помаже да регулишете крвну циркулацију у оку.

2. Кружите главом док гледате напријед. Прво са десна на лијево, а онда од горе ка доле. Ово такође повећава крвну циркулацију у очима.

3. Погледајте на десно, онда полако на лијево. Онда исто урадите у супротном правцу.

4. Затворите очи и опустите се. За мрак се вјерује да јача фоторецепторне ћелије у очима, што помаже да се одржи добар вид.

5. Помјерајте свој поглед у различтим правцима. Погледајте десно па лијево, горе па доле, погледом кружите па правите осмицу.

6. Затворите очи чврсто на 5 секунди, онда их отворите. Урадите то седам пута. Ова вјежба помаже да одморите очне мишиће и побољшате крвну циркулацију у очима.

7. Лагано притскајте слепоочнице прстима на двије секунде. Поновите четири или пет пута. Ова вјежба побољшава проток интраокуларни флуида.

8. Држите очи отворене, и погледом цртајте једноставне геометријске фигуре. Онда пређите на компликованије облике.

9. Затворите очи и полако помјерајте очне јабучице горе и доле. Понављајте ово пет до десет пута.

10. Станите близу прозора и фокусирајте поглед на нешто што је веома близу вашем лицу. А онда на нешто што је најудаљеније прозору. Поновите вјежбу 10 пута.