latinica  ћирилица
28/05/2016 |  09:06 | Аутор: Агенције

Авион на соларни погон корак ближе обиласку Земље (ВИДЕО)

Авион "Solar Impulse 2", који лети на сунчеву енергију, слетио је у сриједу у Пенсилванији и успјешно завршио 13. етапу пута око свијета на источној обали САД.
Авион на соларни погон - Фото: Screenshot/YouTube
Авион на соларни погонФото: Screenshot/YouTube

Швајцарски пилот Бертран Пикар слетио је у 21:49 по средњевропском времену на међународни аеородром Лехај Вели, након лета из Дејтона који је трајао око 17 сати.

"Ово је фантастичан тренутак. Ступио сам у контакт с контролом лета Њујоркан. Прешли смо Сједињене Државе", написао је Пикар нешто раније на Твитеру.

"Solar Impulse 2" се сада налази око 150 км од Кипа слободе и Менхетна. Њујорк ће обиљежити посљедњу америчку етапу путање авиона који ће затим прећи Атлантски океан и слетјети у Европу прије поласка у Абу Даби, одакле су Бертран Пикар и Андре Боршбергф кренули 9. марта 2015.

Авион СИ2 лети уз помоћ Сунчеве енергије коју прикупља 17 хиљада соларних ћелија причвршћених на крилима дужине 72 метра. Укупно ће прелетјети 35 хиљада километара. Просјечна брзина лета износи око 45 км/х и може се удвостручити при пуној изложености сунцу.