latinica  ћирилица
28/05/2016 |  09:02 | Аутор: Агенције

Постоји веза између мобилних телефона и рака мозга

Једна велика студија пронашла је везу између употребе мобилних телефона и шанси за обољевање од рака. Извјештај научника резултат је студије коју је наручила влада САД и значајна је прекретница у дугој дебати о безбједности мобилних телефона.
Мобилни телефони - илустрација (фото: Thinkstock) -
Мобилни телефони - илустрација (фото: Thinkstock)

Истраживачи Националног токсиколошког програма САД изложили су мужјаке пацова истом типу радио фреквенција какве емитују мобилни телефони. Након изложености, утврђена је "ниска учесталост" два типа тумора у организму животиња – мозга и срца.

Тумори нису пронађени код пацова који нису изложени фреквенцијама.

Научници су испитали 2.500 пацова у више интервала током двогодишње студије. У извјештају стоји: "Ако имамо у виду употребу мобилних комуникација на свјетском нивоу, чак и мало повећање учесталости болести која је посљедица изложености зрачењу може да има велике посљедице по јавно здравље".

Студија је једна од највећих и најдубљих анализа повезаности мобилних телефона и рака, а америчку владу коштала је више од 25 милиона долара.

Рон Мелник, бивши истраживач Националног токсиколошког програма који је прегледао резултате, изјавио је за "Wall Street Journal": "Мислим да ово истраживање ућуткава оне људе који су тврдили да нема никаквог ризика".

Научна заједница је имала опречна мишљења на тему о којој се расправља још од почетка деведесетих. Многе раније студије показале су повезаност између рака и употребе мобилних телефона, али су критиковане због методологије или сувише малих узорака.