latinica  ћирилица
27/05/2016 |  16:12 ⇒ 16:47 | Аутор: Агенције

Појавила се супербактерија отпорна на све антибиотике (ВИДЕО)

Амерички здравствени радници извјестили су у четвртак о првом случају инфекције супербактеријом која је отпорна на све антибиотике па чак и на колистин, који је иначе лијек који се даје као посљедња нада против низа бактеријских инфекција код људи и стоке.
Бактерије - Фото: илустрација
БактеријеФото: илустрација

"У ризику смо од пост-антибиотског свијета", рекао је Томас Фриден, директор Центра за контролу и превенцију болести, позивајући се на случај 49-годишње пацијенткиње из Пенсилваније која ни након пет мјесеци није успјела да се излијечи од инфекције мокраћног система.

Мутација на ДНК која је бактерију учинила отпорном на антибиотике зове се МЦР-1.

Говорећи у Националном прес-клубу у Вашингтону Фриден је додао да се инфекција није повукла ни након лијечења колистином, који се сматра "ноћном мором" за бактерије, а то, утврдио је, изазива велику забринутост.

Податке о случају супербактерије доноси и студија објављена у четвртак у издању Америчког друштва коју је спровео Национални војни медицински центар "Walter Reed". То је колико нм је познато први извјештај о МЦР-1 у САД, рекао је Фриден.

Прошле године научници у Кини открили су мутирану врсту бактерије која је отпорна на скоро све антибиотике, па и на колистин и која се лако шири с врсте на врсту. Према њиховој студији ,бактерију су открили током рутинских контрола отпорности на ешерихију коли. Код субјеката заражених бактеријом ешерихијом коли, 21 одсто животиња имало је бактерију отпорну на колистин, а њу су открили и у 15 одсто узорака сировог меса и код један одсто људи.