latinica  ћирилица
26/05/2016 |  19:48 | Аутор: klix.ba

Које је уље најздравије за пржење?

Уколико желите да пазите на своје здравље и исхрану онда свакако треба да обратите пажњу и на уље које користите за пржење.
Уље (Fotolia) - Фото: илустрација
Уље (Fotolia)Фото: илустрација

Опште је познато како су рафинисана уља попут сунцокретовог изузетно нездрава будући да садрже токсичне супстанце, па је, уколико желите да пазите на своје здравље, свакако потребно изабрати неку од алтернатива.

Оно на шта је потребно обратити пажњу је да су уља изузетно калорична - само кашика уља садржи у просеку 120 калорија.

Двије најважније ствари на које је потребно обратити пажњу при избору уља је тачка димљења и сразмјера омега 6 и омега 3 масних киселина.

Код уља посматрамо тачку димљења која је битна из разлога што на високим температурама уља са нижим тачкама димљења ослобађају слободне радикале и поништавају храњива својства уља. Лаички речено, то је температура на којој уље почиње да дими, пропада и постаје лоше за употребу. Што је виша тачка димљења, то је уље сигурније за пржење.

Због тога уља са нижом тачком димљења је потребно избјегавати.

Што се омега 6 и 3 масноћа тиче, преферира се однос 2:1 или чак и мањи. Веће размјере се повезују с хроничном упалом, кардиоваскуларним болестима и другим оболењима.

Ево која су уља најздравија за пржење:

Кокосово уље

Кокосово уље има високу тачку димљења и познато је по бројним здравственим бенефитима. Постоје двије врсте кокосовог уља - екстрадјевичанско, које има карактеристичан кокосов мирис и укус, и кокосово уље којем је уклоњен мирис и укус и које можете користити при припремању јела уколико не волите карактеристичан укус кокоса. Кокосово уље на нижим температурама је у чврстом стању, док на вишим температурама постаје течно.

Екстрадјевичанско маслиново уље

Екстрадјевичанско маслиново уље чини основу медитеранске исхране и познато је по здравственим бенефитима међу којима је и превенција ширења ћелија рака. Многи сматрају како маслиново уље није идеално за пржење, будући да има ниску тачку димљења, али поједина су истраживања показала како је оно идеално за припрему хране.

Бадемово уље

Бадемово уље није добро само за кожу, већ се може користити и за пржење. Садржи високе количине монозасићених масноћа и побољшава здравље срца.
Потребно је знати како нису сви типови бадемовог уља добри за јело и потребно је наћи оно на којем је назначено да је за употребу у кулинарске сврхе.

Прочишћени путер (maslac, ghee)

Страх од засићених масноћа многе је људе натјерао да избјегавају путер. Ипак, истраживања су показала како проблем лежи у маргарину, а не путеру. Прави путер има ниску тачку димљења па се тако препоручује да се користи његова прочишћена варијата (maslac, ghee), што је одлична опција и за оне алергичне на лактозу.

Уље авокада

Авокадово уље има највишу тачку димљења од свих уља тако да је идеално за пржење, поховање и сл. Поред тога, може се конзумирати и хладно, у салатама.

Уље сјеменки грожђа

Уље сјеменки грожђа има високу тачку димљења и користи се у кувању, као и у козметичкој индустрији. Има добру сразмјеру омега 6 и омега 3 масних киселина који је виши од неких оптималних вриједности, ово уље се не може назвати благотворним за здравље. Добар је извор полифенола и фитостерола који могу да помогну у смањивању нивоа холестерола.