latinica  ћирилица
26/05/2016 |  13:58 | Аутор: СРНА

СЗО: У нападима на болнице убијено 960 људи

Током посљедње двије године, око 960 људи је убијено широм свијета у нападима на медицинске установе, саопштила је данас Свјетска здравствена организација /СЗО/ у извјештају у којем је указано на о непоштовање здравствене заштите од стране државних снага и наоружаних група.
Свјетска здравствена организација - Фото: илустрација
Свјетска здравствена организацијаФото: илустрација

Студија СЗО детаљно описује 594 напада на болнице и клинике на Блиском истоку, Африци и другдје током 2014. године и 2015. године, у којима је погинуло 959 медицинара, помоћног особља, пацијената и посјетилаца, док је више од 1.500 лица повријеђено, преноси АП.

У извјештају се наводи да највише узнемирава податак да је више од 60 одсто напада било "намјерно усмјерено" на медицинске установе, док су у 20 одсто случајева ове установе "случајно" погођене, а остатак напада се води као неодређен.

Више од 50 процената напада су починиле државне снаге, трећину напада су извршили припадници наоружаних група, док остатак није познат.

У ратом разореној Сирији евидентиран је највећи број напада на установе здравствене заштите, и то 228 напада током двије године, што чини готово 40 одсто укупно евидентираних случајева.

"Ово је велики проблем. Напади на здравствене раднике нису изоловани, нису случајни и нису се зауставили," саопштено је из СЗО.