latinica  ћирилица
25/05/2016 |  14:51 | Аутор: СРНА

Ћеранић: Покушај ограничавања слободе медија

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић рекао је да је неук закључак Представничког дома парламента БиХ да Заједничка комисија за надзор над радом ОБА БиХ испита наводе изнесене на РТРС-у о наводном учешћу Министарства безбједности БиХ, ОБА и неких страних обавјештајних служби у организацији протеста у Бањалуци, јер та комисија нема истражна овлашћења, те упозорио да је стварни циљ тога ограничавање слободе медија.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

Ћеранић је оцијенио да је стварни циљ доношења овог закључка, који је предложио СДС, да Заједничка комисија каже да не може утврдити истинитост навода у медијима, након чега ће се интензивирати напади на медије, посебно јавни сервис Републике Српске.

Он је упозорио да се у цијелој овој ситуацији покушавају застрашити и људи који слободно мисле и износе мишљење, тиме што им се ставља до знања да би због онога што су рекли могли имати проблема са безбједносним институцијама, а медијима да их не би требали позивати нити узимати њихове изјаве.

Ћеранић је подсјетио да челни људи СДС-а већ дуже вријеме у континуитету нападају рад медија у Републици Српској, посебно РТРС-а и Срне, што се показало и захтјевом за увођење принудне управе у јавни сервис Српске.

"То је дугорочна кампања која сигурно неће стати ни на овом закључку. Челним људима СДС-а је очигледно циљ да спријече изношење мишљења и информација у медијима које им не одговарају, што су доказали и ранијим нападима на медије из Србије који су извјештавали о њиховим протестима", напоменуо је Ћеранић.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је синоћ Приједлог закључка Клуба посланика СДС-а да Представнички дом задужи Заједничку комисију за надзор над радом ОБА да испита наводе изнесене на јавном сервису РТРС о наводном учешћу Министарства безбједности БиХ, ОБА као и неких страних обавјештајних служби у организацији протеста у Бањалуци.