latinica  ћирилица
25/05/2016 |  13:28 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Удар врха СДС-а на слободу медија

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић сматра да захтјев СДС-а да Заједничка комисија за надзор над радом ОБА БиХ испита наводе изнесене на РТРС-у о наводном учешћу Министарства безбједности БиХ, ОБА и неких страних обавјештајних служби у организацији протеста у Бањалуци није усмјерен ка побољшању безбједносног стања у БиХ, него представља још један удар на институције Републике Српске - овај пут јавни сервис.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

Галијашевић истиче да је СДС "врло перфидно упаковао" свој захтјев у наводну забринутост да је дошло до злоупотребе безбједносног апарата у БиХ, а да су стварна мета медији који објављују или преносе информације које не одговарају врху СДС-а.

"Врх СДС-а очито тражи само начин како да ослаби институције Српске, посебно медије. Након захтјева да се уведе 'принудна управа' у РТРС-у, ово је очито нови, не баш маштовит начин уништавања слободе јавне ријечи и средстава јавног информисања", оцјењује Галијашевић.

Према његовим ријечима, господа из СДС-а очигледно не знају да није криво огледало што је слика ружна.

"Медији у Републици Српској су најснажнији израз националне тежње за слободом и најбоља манифестација те слободе огледа се у њиховој слободи. Само би политички болесник послао 'тајну службу' да се бави медијима, умјесто да инсистирају на расвјетљавању бројних терористичких напада у БиХ или покушаја убиства премијера Србије Александра Вучића у Поточарима", каже Галијашевић.

Он је напоменуо да подршка СДА овом захтјеву СДС-а доказује да су те двије странке "братске злочиначке и криминалне организације" које нападају медије, док истовремено толеришу терористичке организације и у врху парламента БиХ држе ратног шефа зеничке полиције Шефика Џаферовића, саучесника у злочинима муџахедина на Возући.

"У моменту када у овој земљи, без адекватних мјера надзора дјелују и бораве повратници из Гвантанама, њих шест - Омар Будела Хаџ /Омар Боуделла Хаџ/, Мухамед Нехле /Мухамед Нецхле/, Мустафа Аит Идр /Мустафа Аит Идр/, Лахдар Бумедијен /Лакхдар Боумедиене/, Сабер Лахмар Лабар /Сабер Лахмар Лабар/ и Тарек Махмод Ахмад Ал Савах /Тарек Махмод Ахмад Ал Саwах/, и када је Драган Мектић, измјеном закона о пословима са странцима, буквално ослободио Абу Хамзу /Имад ал Хусин/, када несметано дјелују шејх и духовни вођа муџахедина Имад ал Мисри /Еслам Фарагала Ахмед Дурмо/ и главни безбједњак злочиначког Одреда 'Ел муџахедин' Ајман Авад /Ебу Абдурахман/, и када се због злочина муџахедина на Возући суди генералу Сакибу Махмуљину - СДС доказује колико је штетан по мир у БиХ и властити народ", упозорава Галијашевић.

Галијашевић истиче да је "сарадња са /туским предсједником Реџепом Тајипом/ Ердоганом очито дала резултат и код Босића и његових наранџастих посланика".

"И Ердоган уништава медије: хапси у новинској агенцији 'Цихан', полицијом затвара најтиражнији лист 'Земан'. Господо из СДС-а, ово није Анадолија, ни Истанбул. БиХ је у Европи и неће бити слика Ердогановог ни Изетбеговићевог аманета", поручио је Галијашевић, истакавши да ће БиХ са странкама у власти попут СДА и СДС-а увијек бити "антиевропски талог испуњен мржњом".