latinica  ћирилица
23/05/2016 |  16:09 | Аутор: СРНА

Антибиотици слабије дјелују - пријети средњи вијек!

До 2050. године супербактерије отпорне на антибиотике убијаће стотине хиљада људи, упозорава посебна комисија британске Владе.
Таблете (Фото: Thinkstock) -
Таблете (Фото: Thinkstock)

Сваке три секунде једна особа могла би да умре од инфекција узрокованих бактеријама на које данашњи антибиотици не дјелују, пише у извјештају.

Британски научници упозоравају да би "медицина могла бити враћена у средњи вијек", ако свијет хитно не реагује.

Комисија предлаже план који захтијева милијарде долара инвестиција како би се спријечио страшни сценарио.

У извјештају се наводи да је потребна "револуција у начину коришћења антибиотика и масовна јавна кампања како би се људи едуковали о томе".

Британска Владина комисија упозорава да свијет убрзано губи борбу против бактерија које су отпорне на данашње лијекове и тврди да је то пријетња "једнако велика као и тероризам".

Проблем је што фармацеутска индустрија не успијева да довољно брзо развије нове антибиотике, а оне које имамо трошимо превише и без разлога, због чега бактерије постају отпорне на њих.

Научници упозоравају да би у будућности обичан случај посјекотине на прсту могао довести у ситуацију ту особу да се бори за живот, дође ли до инфекције.

Срећа ће тада имати већу улогу од љекара, наводи комисија коју је 2014. године формирао британски премијер Дејвид Камерон.

Једноставни захвати попут вађења слијепог цријева или замјене кука могли би постати смртоносни, а трансплантација органа постаће готово немогућа, јер би свака инфекција могла да убије, а и терапије за лијечење рака неће бити могуће.