latinica  ћирилица
23/05/2016 |  13:58 ⇒ 14:02 | Аутор: СРНА

Богданић: Реформа ФЗО најважнија карика реформе здравства

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је да је реформа Фонда здравственог осигурања најважнија карика у реформи цјелокупног здравственог система, на којем раде ресорно министарство, Свјетска банка и УСАИД.
Драган Богданић - Фото: РТРС
Драган БогданићФото: РТРС

Богданић је рекао да реформа Фонда здравственог осигурања подразумијева опређељење да јавне набавке буду централизоване, те да се терет одговорности са менаџера здравствних установа пренесе на Фонд.

"Менаџери здравстених установа треба да се фокусирају на набавке, организацију, стручни надзор и доношење бољитка за наше пацијенте", рекао је Богданић у Бањалуци.

Он је појаснио да се други сегмент реформи односи на организационе и кадровске промјене, о чему ће јавност на вријеме бити обавијештена.

"У наредном периоду планирамо да се посветимо и цјелокупном здравственом систему Српске, који је комплексан, те све одлуке треба да буду добро осмишљене", истакао је Богданић и додао да је здравствени систем жива материја, која тражи доста труда, рада и квалитетних анализа.

Он је напоменуо да су у процес одлучивања укључене Свјетска банка, Свјетска здравствена организација, УСАИД, те министарства здравља и финансија Српске.

Коментаришући намјере Пореске управе Српске да крајем маја предузме принудне наплате за све здравствене установе које имају неизмирене обавезе, Богданић каже да очекује да ће Влада пронаћи рјешење за тај проблем, али да ће у први план бити стављена одговорност за неплаћање пореза и доприноса.