latinica  ћирилица
23/05/2016 |  09:19 ⇒ 10:24 | Аутор: sputniknews.com

Пет руских иновација које ће освојити свијет (ВИДЕО)

Спутњик је изабрао пет иновационих руских пројеката који имају шансу да промијене будућност. Технологије су представљене на манифестацији Стартап шоу у Москви.
Пет руских иновација које ће освојити свет(фото:Fotolia/ Cherezoff) -
Пет руских иновација које ће освојити свет(фото:Fotolia/ Cherezoff)

Живи преводилац

Мобилна апликација "Спик аз" омогућиће премошћавање језичких баријера практично у било којој тачки планете. "Спик аз" ће наћи онлајн преводиоца буквално за минут.

"Идеја о стварању апликације родила се када се мој брат суочио са језичком баријером у пословним преговорима у Шведској. Мјесец дана од лансирања мобилне апликације већ има више од 2.500 преузимања. У сервису ради више од 50 професионалаца који онлајн преводе текстове на 16 језика", испричао је један од твораца пројекта Руслан Мусин.

Апликација за власнике јахти

"Видли" је апликација за спортисте којима је потребно да знају правац и снагу вјетра. Програм не само да прати вријеме на било којој тачки планете, него ствара и платформу за комуникацију.

"Свако мјесто на мапи има посебан чет у којем истомишљеници могу да размјењују информације. Вријеме и вијетар су им повод за разговор", објашњава творац пројекта Михаил Аскелрод.

Корисници "епл" и "андроид" телефона могу да поставе "Видли" на своје апарате бесплатно.

Апликација је већ постала популарна у Западној Европи и САД, скинута је већ 140.000 пута. Међу корисницима су власници јахти, рибари, бициклисти и играчи голфа.

Чаробне књиге

"Кидс Девар" је прва књига штампана са "допуњеном стварношћу".

"Тржиште књига је широки сегмент који је постао идеална варијанта за уношење технологије коју смо раније разрадили", каже аутор Сергеј Семјонов.

Тако су се појавиле чаробне приче. Дијете боји слику, а затим је у специјалном програму скенира на смартфон или таблет и слика оживљава у тродимензионалном простору. Како се то одвија, погледајте на видеу.