latinica  ћирилица
23/05/2016 |  07:48 ⇒ 07:49 | Аутор: Вечерње новости

Седам начина да се изборите са стресом

Стрес нас свакодневно окупира, а с њим многи не могу лако да се носе.
Медитација (Фото: Thinkstock) -
Медитација (Фото: Thinkstock)

На многе животне ситуације не можемо да утичемо, али можемо, кажу стручњаци, да утичемо на начин на који те ситуације доживљавамо и како се носимо с њима. Велики број психотерапија помаже дугорочно. Краткорочно, можете помоћи сами себи техникама које су прихваћење и међу психијатрима и психолозима. Ево неких метода чији ефекат смањује стрес већ у неколико минута.

1. ПРОГРЕСИВНА РЕЛАКСАЦИЈА

Стегните све мишиће тијела (од главе до пете), па их затим истовремено опуштајте, лагано, до потпуне опуштености. Ова техника помаже и да лакше и брже заспите.

2. ЈОГА

Јога ослобађа физичких посљедица стреса који се наталожио у тијелу: путем релаксације и смањења нивоа кортизола - хормона стреса. На то се надовезују позитивни ефекти који се исказују смањивањем високог крвног притиска и броја откуцаја срца, побољшавају се дигестивне функције и јача имунолошки систем, смањују се симптоми анксиозности, депресије, вртоглавице, астме и несанице.

3. ДУБОКО ДИСАЊЕ

Када удахнете дубоко, ниво хормона кортизола се смањује, што помаже да се ослободите стреса и узнемирености. Сједите на кревет и држите очи затворене. Отворите уста. Гласно удахните и издахните три пута дубоко из стомака, као да желите да замаглите огледало. Затим затворите уста и наставите да удишете и издишете неколико минута. Отворите очи и дишите у тишини.

4. АРОМАТЕРАПИЈА

Један од мириса који доказано има благотворно дејство за смиривање ума и тијела је лаванда. Осим ње бирајте и сљедећа уља: бор, бергамот, палмароса, ружино дрво.

5. СЛУШАЊЕ МУЗИКЕ

Истраживачи указују на различите начине на које музика помаже у ослобађању од стреса, покрећући природне регулаторе стреса у организму.

6. СМИЈЕХ

Показало се да смијех позитивно утиче на зближавање људи, али и против стреса и многих других болести. Такође отклања осјећај умора. Приликом смијеха се активирају мишићи лица, грла и грудног коша. Када је смијех громогласан, онда се укључују скоро сви мишићи тијела. Приликом смијања снижава се крвни притисак, повећава проток крви кроз организам, повећава се снабдијевање крви кисеоником, смањује ниво хормона стреса у организму, а смањује се и осјећај бола, чиме се знатно побољшава расположење.

7. ШЕТЊА

Студија енглеских научника истиче да би "екотерапију" требало сматрати пуноправним лијечењем зато што шетња кроз природу омогућава ублажавање депресије и враћање самопоуздања. Жустро ходање или трчање активира умирујуће неуроне у мозгу опуштајући напетост тијела, немир па чак и депресију.