latinica  ћирилица
13/05/2016 |  09:30 ⇒ 09:32 | Аутор: ТАНЈУГ

А у Риму – кинески полицајци (ВИДЕО)

Колосеум у Риму тренутно није главна атракција за туристе јер, умјесто испред древних зидина, ових дана фотографишу селфије са Кинезима у униформи италијанске полиције.
Кинески полицајац на размјени (Фото: NBC News) -
Кинески полицајац на размјени (Фото: NBC News)

"У почетку су запањени – Кинези у униформама италијанске полиције", изјавио је полицајац Панг Бо новинару Ен-Би-Си Њуза.

Бо је један од четири полицајца из Кине који патролирају улицама Рима и Милана овог мјесеца, као дио експерименталног програма размјене између двије земље и помоћи туристима.

Три милиона кинеских туриста посјети Италију сваке године, а мај је најпрометнији мјесец. За многе од њих, језичка баријера је већа препрека него дуго ходање по калдрми древних градова, преноси Ен-Би-Си.

Кинески полицијски службеници распоређени су око популарних споменика, као што је Колосеум, како би помогли туристима – од показивања правца до упозоравања на џепароше.

"На срећу, мали број туриста има проблем са било каквом врстом криминала", рекао је Бо.

"Углавном ме питају за правац ка некој дестинацији. Они имају мапу и питају нас како да стигну тамо? Али ја за тако нешто морам да питам колегу Италијана!", истиче полицајац Бо.

Панг Бо (лијево) на дужности (Фото: NBC News)