latinica  ћирилица
12/05/2016 |  12:17 | Аутор: Агенције

Нова процедура при трансплантанцији јетре

Иако се трансплантације људске јетре изводе од 1963. године, то је и даље компликована и ризична хирурушка операција. Око 28 одсто прималаца умре током наредних 5 година.
Лијечење (Фото: Thinkstock) -
Лијечење (Фото: Thinkstock)

Сада је нова процедура развијена на Универзитету Питсбурга, показала обећавајуће резултате у бољем конзервирању органа током процеса трансплантације.

Машина упумпава охлађену течност са кисеоником у свињску јетру.

"Тај апарат је направљен са двије различите пумпе тако да би свака од њих могла да убризгава течност кроз улазну вену или кроз артерију у јетру", објашњава хирург Пауло Фонтес.

На Институту за регенеративну медицину Мекгауен, трансплантациони хирург Пауло Фонтес каже да кисеоник продужава живот органског ткива и до девет сати. Тренутно, 20 до 40 одсто свих донираних јетри се одбаци зато што су биле предуго замрзнуте и нису примиле довољно кисеоника.

"остоје машине које су развијене раније, постоје рјешења која су развијена раније али веома мали број људи се фокусира на чињеницу да ми желимо да постигнемо ниво температуре која би нам омогућила да се бавимо различитим терапеутским питањима са органима", каже Фонтес.

Послије истраживања проблема током више од 20 година, научници на Универзитету у Питсбургу, заједно у Гронингену у Холандији, пронашли су неку врсту вјештачке крви која испуњава читав орган кисеоником. Тестови на лабораторијским животињама били су у потпуности успјешни.

"Као трансплантациони хирург који ради више од 25 година, био сам шокиран када сам видио да могу да урадим трансплантацију јетре на животињи и да само неколико сати послије операције, изгледа као да се није ни догодила", прича Фонтес.

Машина смањује температуру дониране јетре док упумпава раствор који садржи молекуле хемоглобина који продиру дубоко у ткиво, омогућавајући 8 сати више кисеоника од регуларне машине.

Истраживачи сада очекују одобрење америчке Агенције за храну и лијекове како би почели клиничка испитивања јетри са кисеоником на људима.

У међувремену, научници раде на проширењу овог система на различите врсте органа за трансплантацију, па чак и на људске екстремитете.