latinica  ћирилица
10/05/2016 |  16:35 | Аутор: Агенције

"Чудотворна" крема потпуно исправља боре у секунди

Свака козметичка компанија има понеки производ за који тврди да смањује боре и "скида" неколико година, али истраживачи са Харварда и Института за технологију у Масачусетсу развили су истински ефективну крему која ствара танки слој преко коже и потпуно је исправља.
"Чудотворна" крема - Фото: Screenshot/YouTube
"Чудотворна" кремаФото: Screenshot/YouTube

Као што је случај са многим другим производима и до чудотворне креме су стручњаци дошли случајно. Жељели су да направе материјал који би могао да се примјени умјесто традиционалних фластера, јер се често дешава да се одлијепе, скину или просто сметају на кожи.

Научници су хтјели ефикаснији материјал, који би боље пријањао уз кожу, био потпуно непримјетан, омогућавао кожи да дише, а уједно је штитио и могао потенцијално да на себи има хемикалије које би помагале у зацијељивању.

Тако су развили специјалну крему, названу XPL (скраћено од испреплетаног слоја полимера - cross-linked polymer layer). Ставља се на кожу у два проста корака. Први слој је направљен од компонената полисилоксана, а на њега се додаје катализатор од платине који повезује полимере и чини да формирају снажан филм на кожи, који је отпоран на испирање и остале видове хабања до 24 часа.

Истраживање је објављено у часопису "Nature Materials". Функција креме далеко превазилази тренутно одстрањивање бора. Може безбједно да нанесе медикаменте и штити кожу, посебно преко рана. Омогућава кожи да дише, лако се одстрањује и смањује сушење коже.

Али научници су открили да чудотворни материјал такође исправља боре, односно филм пријања за кожу и развлачи је чиме даје ефекат затегнутости.

Када је највиталнија, људска кожа може да се развуче и до 180 одсто своје површине и без проблема врати у нормално стање. Али нова крема може да се развуче 250 одсто без борања или оштећења када се врати у првобитно стање.

Протоком времена и старењем, људска кожа губи на еластичности и могућности да се врати у првобитно стање, што узрокује нежељене ефекте попут подочњака и бора. Током тестирања научници су открили да XPL је у стању да „изглача“ подручја опуштене коже испод очију, смањујући подочњаке и дајући корисницима младолики изглед.

Још нема ријечи када ће се "магична" крема наћи у продавницама у апотекама, али развој ће наставити биотехнолошка компанија "Living Proof" која је већ основала нову фирму "Olivo Laboratories" за даљи развој материјала и његово тестирање.