latinica  ћирилица
08/05/2016 |  16:30 | Аутор: Агенције

У Француској плаћају трудницама да оставе пушење

Болнице у градовима широм Француске плаћаће будућим мајкама и до 300 евра у ваучерима да оставе пушење. Ријеч је о студији којом ће бити тестирана ефикасност финансијског награђивања у мотивисању пушача да се ријеше штетне навике.

Нема сумње да је пушење током трудноће веома опасно по бебу и мајку. Оно повећава ризик од побачаја и познато је да изазива смањење прокрвљености плаценте. Такође, повезано је са растом броја пријевремено рођених беба и разним конгениталним дефектима.

Упркос томе чак 17,8 одсто трудница у Француској наставља да пуши упркос другом стању, показао је извјештај тамошњег Министарства здравља из 2015.

У покушају да се изборе с овим проблемом, покренута је студија чији је циљ да провјери да ли новац може мотивисати труднице да оставе цигарете.

Седамнаест болница и градова широм земље учествоваће у овом истраживању у трајању од 36 мјесеци.

Учеснице ће посјећивати стручњаке за одвикавање од пушења у склопу редовних прегледа током трудноће и сваки пут ће добијати ваучер од по 20 евра који ће моћи да искористе у великом броју радњи.

Укупно, будуће мајке ће моћи да зараде и до 300 евра у ваучерима током трудноће и притом уштеде новац који би иначе дале на цигарете.

Како би биле квалификоване за студију, учеснице морају имати барем 18 година, да су прешле у друго тромјесечје трудноће и да пуше барем пет фабричких, односно три замотане цигаре дневно. Што је још важније, морају да имају јаку жељу да оставе цигарете.

Ово није први пут да се ваучери употребе као “шаргарепа“ у студијама о пушењу и трудноћи. Слично истраживање у Шкотској показало је да новац може бити снажан мотиватор за остављање цигарета, а од 612 учесница, 22,5 одсто оставило је пушење.