latinica  ћирилица
07/05/2016 |  16:53 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Реаговања на говор Давутоглуа (ВИДЕО)

Говор турског премијера у оставци Ахета Давутоглуа изавао је бројна реаговања на церемонији отварања Ферхат-пашине џамије у Бањалуци.
Ахмет Давутоглу - Фото: Screenshot
Ахмет ДавутоглуФото: Screenshot

Давутоглу је у свом 40-минутном говору истакао важност отварања Ферхадије, али није пропустио и то да спомене Алију Изетбеговића, поручивши да ће БиХ бити онаква каквом ју је он замислио, да су Турци "били овдје, да су сада овдје и да ће бити заувијек". 

Он је, између осталог рекао:" Нека нам Бог да да сачувамо аманет Алије Изетбеговића... Свака срушена џамија ће поново бити изграђена, свако рањено срце ће поново зацијелити  а БиХ ће бити онаква каквом си је ти сањао – јединствена заувијек".

Овом изјавом на отварању Ферхадије у Бањалуци, Давутоглу је изазвао бројна реаговања. Предсједник Републике Српске Милорад Додик који је био најављен као један од говорника, своје необраћање у званичном дијелу церемоније објаснио је да је ово, прије свега, вјерски догађај и да акценат треба дати на ставове вјерских званичника.

- Мислим да је највеће богатство данас овдје, поред обнављања џамије, чињеница да су се на овом скупу обратили представаници вјерских заједница, православне, католичке, јеврејске и да су они упутили поруке мира. Најбоље би било, наравно, да политичари нису уопште говорили, али у сваком случају, очигледно без њих не може - рекао је Додик.

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић мишљења је да није добро што је Давутоглу са таквим ставом дошао у Бањалуку. Турски премијер у оставци, каже Галијашевић, утемељивач је неоосманизма. Говором на церемонији отварања Ферхат-пашине џамије само је потврдио да је генератор свих сукоба на Балкану.

- Одржао је један потпуно неприкладан говор којим је величао неосуђеног ратног злочинца Алију Изетбеговића, у коме се позивао на 80 милиона Турака, а у коме смо могли чути како је он обновио све џамије, како је урадио све добро, како је све Бошњаке он спасио, како се залагао - каже Галијашевић.

Давутоглу је одржао говор у којем је радикализмом настојао да испровоцира политичке структуре Српске, надајући се да ће то одјекнути до Турске да би тако рјешавао проблеме свог статуса у Турској, каже Галијашевић, и додаје, да се сам његов долазак показао као штетан и по безбједност и односе Срба и Бошњака.