latinica  ћирилица
07/05/2016 |  13:07 | Аутор: Агенције

Зашто је грешка на интенету 404, а Џејмс Бонд агент 007?

Свакодневно се срећемо са разним нумеричким кодовима на које смо толико навикли да ни не помислимо шта заправо значе. Откријте зашто је на интернету грешка означена баш бројем 404, а зашто је Бонд агент 007?
Џејмс Бонд - Фото: илустрација
Џејмс БондФото: илустрација

"Моје име је Бонд, Џејмс Бонд"

007 је бројка коју не можемо да чујемо, а да не помислимо на фиктивног и згодног британског шпијуна, Џејмса Бонда.

Творац лика згодног агента, Ијан Флеминг, био је новинар и писац који је радио за британску Поморско-обавјештајну службу током Другог свјетског рата.

Свог јунака је назвао Џејмс Бонд по стварном научнику који је посматрао птице, па је на његово име наишао у књигама, а како је рекао, оно је одговарало карактеру лика који је замислио у глави.

Убрзо је фиктивни Џејмс Бонд постао много популарнији него његов стварни имењак који је због те крађе идентитета једном имао проблема на аеродрому у Великој Британији, гдје су га оптужили да је лажирао своје име.

Ипак, Флеминг је свог Бонда обогатио неизоставним нумеричким кодом, бројем 007, који се темељи на 0070 што је био код који је Њемачка додјелила низу својих тајних порука које су на крају довеле до чувеног "Цимермановог телеграма" (Тајни канал комуникације који су одржавале Њемачка и Мексико, преко ког је Њемачка наговарала Мексико на укључење у Други свјетски рат ако у њега уђе САД. Преко овог канала је изнесен и план потопа америчких бродова њемачким подморницама).

Славна интернет "грешка 404"

Сваком кориснику интернета позната је омражена фраза "Eror 404:Page not found" (Грешка 404: Страница није пронађена") која се појави ако је линк прекинут или интернет веза угрожена.

Једна од теорија је да је тај број 404 осмислила група младих научника који су и започели интернет, а радили су у ЦЕРН-у (Европској организацији за нуклеарна истраживања).

У соби под бројем 404 имали су централну интернет базу података, а одатле су ручно тражили и слали податке из централне базе. База података је расла у величини, а људи су ускоро почели да траже документе са погрешним именима. Чим би се то догодило, научници би одговарали једноставном фразом: "Соба 404:Документ није пронађен".

Након што је интернет постао аутоматизован, научници нису више ручно морали да одговарају на грешке, већ је умјесто тога сервер аутоматски одговарао са поруком 404.

Друга теорија је да је до грешке 404 дошло од ХТТП кодова који означавају грешке, при чему бројка 4 означава грешку клијента, а у преводу би цијела фраза значила "грешка клијента".

"Баци пет"

Израз "баци пет" широм свијета је постао популаран, а долази из америчке културе.

Оваква врста поздрава потиче од бејзбол играча из клуба "Додгерс" из Лос Анђелеса, Дустија Бејкера и Глена Бурка, који су се тако поздрављали након добијене утакмице.

Наиме, Бурк је кренуо ка колеги са намјером да се рукује, а Бејкер је према њему подигао отворени длан. Збуњени Бурк није знао што друго да уради, па је пљеснуо његов длан својим.

Бројни спортисти су тврдили како су они ти који су измислили "баци пет", а један од њих је кошаркаш Ламонт Слитс који је професионално играо 1960-их.

Ипак, постоје неки који тврде да је тај поздрав пуно старији, чак и више хиљада година. На древним египатским цртежима могу се пронаћи људи који имају и животињска обиљежја, а руке су им подигнуте у ваздух као да желе да се поздраве баш на тај начин.

Зашто се у помоћ зове 112?

Овај међународни број за позив у помоћ, такође, није случајност, већ је постао стандарнизован након препоруке ЦЕПТ-а (Европског већа поштанске и телекомуникационе администрације) 1972. године, а одобрило га је Вијеће Европе 1991. године.

Овај број је одабран јер садржи различите цифре, будући да се на нумеричким тастатурама које су данас универзалне тако смањује ризик случајног бирања броја, нпр. тако да га дјеца бирају.

Доказано је како би се притиском разних предмета на тастатури чешће бира један те исти број него секвенца у којој су различити.