latinica  ћирилица
06/05/2016 |  09:20 | Аутор: Б92

Пронађена олупина легендарног брода капетана Кука

Олупину једрењака чувеног британског истраживача Џејмса Кука наводно је нашао тим научника у близини обале Роуд Ајланда.
Капетан Кука: Реплика брода (фото: ) - Фото: Wikipedia
Капетан Кука: Реплика брода (фото: )Фото: Wikipedia

Научници тврде да су пронашли олупину “Ендевора“, британског брода ратне морнарице којом је командовао чувени британски истраживач Џејмс Кук, који је потонуо у близини Њупорта у Роуд Ајланду 1778. године.

Вјерује се да је брод који је потонуо на обали Сједињених Држава за вријеме Америчке револуције један од најистакнутијих у морнаричкој историји.

Управо је на “Ендевору“ капетан Џејмс Кук остварио први забиљежени контакт Европљана са источном обалом Аустралије, Хавајима, и прву пловидбу око Новог Зеланда.

Кук је командовао овим бродом у периоду од 1768. до 1771, када је извео своје чувено путовање ради мапирања неистражених вода Јужног Пацифика. Годинама је локација олупине била обавијена велом тајне.

Наводно је “Ендевор“ неколико пута мијењао власника, док коначно није преименован у “Лорд Сендвич“ и коришћен у британској блокади побуњених америчких колонија.

Поморски археолошки пројекат Роуд Ајланда открио је олупину на мјесту на коме се налази још пет бродова, а који је лоциран у близини луке Њупорт на Роуд Ајланду.