latinica  ћирилица
03/05/2016 |  14:06 ⇒ 14:10 | Аутор: СРНА

Марковић: На паковањима цигарета слике болести узрокованих пушењем

Национални координатор за борбу против пушења Републике Српске Дарко Марковић рекао је да је најновија препорука Свјетске здравствене организације увођење обавезе да се на паковањима цигарета прикажу слике болести које су узроковане пушењем.

Марковић је, након повратка са Европског регионалног састанка о примјени оквирне конвенције о контроли дувана у Туркменистану, истакао да су представници 53 земље разговарали о будућим акцијама СОЗ-а и земаља потписница Конвенције, међу којима је као важна тема била и законско уоквирење ове обавезе у свим земљама које су потписале Конвенцију.

- Неопходно је, по препорукама СОЗ-а и учесника Конвенције, да дуванска индустрија буде у обавези да се морају стављати сликовна упозорења на паклице цигарета, а у вези са болестима које узрокује дуван, односно пушење - рекао је Марковић по повратку из Туркменистана.

Он је додао да су представници 53 земље разговарали о досад примијењеним актима и уговорима Конвенције, те оцијенио да Република Српска напредује у овом погледу, што потврђује податак да је број пушача смањен за 10 одсто у посљедњих десетак година.

- Разговарано је и о питању поскупљења цигарета до чега би требало доћи, као и о чињеници да кад поскупе одмах се појављује шверц, па су онда сви на губитку. Зато би најбоље било да се уведе приближно иста цијена у свим земљама окружења, што је најбољи вид борбе против сиве економије н- рекао је Марковић.

Европски регионални састанак о примјени оквирне конвенције о контроли дувана у одржан је од 27. до 29. априла у Туркменистану.