latinica  ћирилица
03/05/2016 |  08:30 | Аутор: vecernjenovosti

Трчите да сачувате зглобове

Физичком активношћу смањите ризик од остеоартритиса. Крос побољшава проток кисеоника, избацивање токсина из тијела и јача лигаменте.
Свјеж ваздух  (Фото: ufitnesss.blogspot.com) -
Свјеж ваздух (Фото: ufitnesss.blogspot.com)

Трчање не уништава зглобове, мада многи мисле супротно. Стручњаци кажу да оштећење зглобне хрскавице, остеоартритис, углавном настаје због година, али и због прекомјерне тјелесне тежине.

Особе које трче смањују ризик од остеоартритиса. Такође, трчање побољшава проток кисеоника и избацивање токсина из тијела и јача лигаменте.

Трчање се препоручује јер:
* повећава јачину ногу и рад кардиоваскуларног и респираторног система
* сагоријева калорије
* смањује стрес
* помаже у изградњи и ојачавању коштане и зглобне структуре
* подиже брзину базалног метаболизма

Уколико почињете с трчањем, најбоље је да се придржавате правила "један-један". Послије једног минута трчања, наставите један минут да брзо ходате. Радите то наизмјенично неколико пута. На тај начин ћете без много муке стећи кондицију, а вријеме трајања тренинга можете постепено да повећавате.

Препоруке

1. Прсти - пета
Уколико желите правилно да трчите, морате прво да се дочекате на прсте и да полако спустите стопало на пету, а не обрнуто. Чим одигнете стопало с тла, прсте усмјерите према подлози, и земљу дотакните јастучићем стопала.

2. Кратки кораци
Стопала би требало да буду испод кукова када дотичете тло. Ако правите дужи корак, повећавате притисак у ногама. Препустите се да јаки мишићи задњице усмјеравају ноге испод кукова и трчање ће бити уживање.

3. Рамена
Важно је да рамена буду усмјерена уназад, а рукама замахујте из рамена, да бисте сачували снагу. Лактове држите под углом од 90 степени, близу тијела, и ускладите кретање руку с корацима.

4. Трбушни мишићи
Док трчите, стисните трбушне мишиће и дишите кроз нос. Ако осјетите да вам понестаје ваздуха већ послије неколико метара, то је поуздани знак да дисање није правилно. Нека вас то не забрињава, јер је нормално за почетнике.