latinica  ћирилица
02/05/2016 |  11:58 ⇒ 11:59 | Аутор: СРНА

Киша и снијег парализовали Словенију

Сјевероисточни дио Словеније погођен је невременом и обилним пљусковима, док је у Алпима и даље велика опасност од сњежних лавина.
киша - Фото: ТАНЈУГ
кишаФото: ТАНЈУГ

На подручју Марибора, Птуја и Мурске Соботе у посљедњих двадесетак часова пало је у просјеку 70 литара кише по метру квадратном, пренијели су медији.

Током јучерашњег дана у сјевероисточним крајевима земље било је више интервенција ватрогасаца и других служби, а и данас пријети опасност од изливања мањих ријека, јер се до вечери очекује додатних 30 литара падавина по метру квадратном.

Због новог снијега који је пао посљедњих дана и даље је у високим планинама на снази проглашена опасност од лавина, посебно у Јулијским алпима.

Мразом, снијегом и поплавама угрожене крајеве поподне ће посјетити словеначки министар пољопривреде Дејан Жидан, који је рекао да су, према првим процјенама, прошлоседмични мраз и снијег нанијели велику штету у виноградима и на пољима, а посебно у воћњацима, те да је штета у неким дијеловима земље 90-одстотна, али да је још треба прецизно утврдити.