latinica  ћирилица
01/05/2016 |  09:59 | Аутор: Radio Sarajevo

Зашто се прсти смежурају када су у води?

Научници већ деценијама сматрају да се прсти на рукама и ногама у води смежурају зато што спољашњи слој коже упије воду и набубри. Најновија истраживања показала су да је у питању заблуда.
Смежурани прсти - Фото: Screenshot/YouTube
Смежурани прстиФото: Screenshot/YouTube

Спољашњи слој коже чврсто је везан за слој који се налази испод њега и не може тек тако да се шири, пише "Bright Side".

То вјеровање потиче из 1935. године, када су научници примјетили да се прсти на ногама или рукама неће смежурати невезано за то колико дуго стоје у води ако им је одређени живац оштећен. Тада су дошли до закључка да се то догађа због реакције вегетативног нервног система у тијелу, који је, између осталог, задужен и за куцање срца и дисање.

Неуролози су сад склони увјерењу да скупљање има еволутивну позадину, односно да се прсти смежурају јер тако боље приањају уз мокру површину - стабилнији су на влажним површинама, лакше је ухватити рибу итд.

У 2013. години спроведен је низ истраживања на ту тему. У једном истраживању замолили су добровољце да хватају мокре и суве предмете у двије различите ситуације - када су им прсти наборани од воде и када су суви. С набораним прстима испитаници су много брже сакупљали мокре предмете, и то за отприлике 12 одсто.

Научници су ову карактеристику упоредили са гумама на аутомобилу.

Ако су бразде довољно дубоке, гума ће добро приањати за површину. Сви знамо како се пролази с "ћелавим гумама", а исто важи и за прсте. Ако имају дубље усеке, вода ће проћи кроз њих и боље ће приањати за мокру површину.

Научници су закључили да прсти у води не набубре, већ се смање због крвних судова који се у њима стежу, па се кожа због тога набора.