latinica  ћирилица
30/04/2016 |  08:44 | Аутор: klix.ba

Циста на мозгу као узрок љубоморе и параноје

Изненађујући разлог параноје и изненадних делузија једне жене из Турске, укључујући и ону о томе да је њен муж с којим је 20 година у браку вара са другим женама, показало се да има необичан узрок - велику цисту на мозгу.

"Live Science" пише о случају 43-годишње жене из Турске која је изненада постала сумњичава и почела да оптужује мужа да је вара. Жена је наводно почела да прегледа мужевљев телефон и приватне ствари како би пронашла доказ о томе да је вара.

Љекари који су је лијечили су извјештај о њеном случају објавили у журналу "BMJ Case Reports".

"Жена се љекарима јавила у јануару 2015. године, тражећи помоћ за своју параноју у вези мужевљевог понашања", каже др Ц. Онур Нојан, психијатар у истанбулској болници за неуропсихијатрију, који је водио њен случај.

Жена је пријавила како је је имала проблема са несаницом, била је изузетно анксиозна, нервозна и раздражљива. Недавно је проживјела стресан догађај кад се њена кћерка премјештала у другу школу. Жена никад раније у прошлости није искусила никакве психијатријске или неуролошке потешкоће, као ни нико из њене породице.

Љекари који су спровели детаљну психијатријску процјену њеног стања, закључили су да је жена искусила кратак психотичан напад, који представља губитак контакта са стварношћу, попут делузија и халуцинација.

Будући да никад раније није проживјела ништа слично, љекари су спровели додатне тестове, укључујући скенирање мозга како би провјерили налази ли се тамо неки од узрока њеног необичног понашања.

Магнетна резонанца мозга открила је велику цисту, познату као поренцефалична циста у десном фронталном дијелу мозга. Овакве се цисте формирају у структуралном ткиву мозга и пуне су цереброспиналне течности.

"Поренцефаличне цисте су изнузетно ријетке и обично их проналазимо код дјеце, до њиховог првог рођендана. Њих најчешће узрокује мождани удар или неко оштећење мозга прије или након рођења и може узроковати симптоме као што су напади, слабост мишића и потешкоће са учењем. Цисте се могу јавити у било ком дијелу мозга", рекао је др Онур Нојан за "Live Science".

У зависности од тога у ком делу мозга се формирају, особа може да искуси различите симптоме. У случају ове жене, циста се налазила у фронталном дијелу, који је одговоран за рационално мишљење и доношење одлука, што је допринијело њеној психози и немогућности да разликује умишљај од стварности.

И иако се др Ноyан и раније сусретао са оваквим цистама, ово је први случај да је забиљежио једну овакве величине и то код одрасле особе њених година.

Нажалост, не постоји сигуран хируршки начин за уклањање њене цисте, тако да ће љекари ову жену лијечити антипсихотицима, које ће највјероватније морати да узима до краја живота.

"Пацијенткињу сам видио недавно и рекла ми је да јој је добро. Тренутно нема симптома психозе и вјероватно у будућности неће имати никакве психотичне нападе", рекао је др Нојан за "Live Science".