latinica  ћирилица
29/04/2016 |  22:14 | Аутор: Агенције

Кери: Исламска држава губи и војно и финансијски

У борбу против Исламске државе (ИД) укључено је 66 земаља и до сада је ослобођена скоро половина територије Ирака, изјавио је амерички државни секретар Џон Кери за ТВ Алхура.

 "Истовремено, на друштвеним мрежама води се кампања за спречавање индоктринације младих људи, заведених пропагандом ИД-а", навео је Кери.

Пооштравањем безбједносних провјера на аеродромима, као и прецедура за добијење виза, знатно је смањен број одлазака на страна ратишта, навео је амерички државни секретар. Активно се ради и на пресјецању извора финансирања ИД-а.

"Заједно са савезницима водимо ефикасну борбу против ИД-а. До сада смо елиминисали велики број лидера ИД-а са линија фронта. Са сигурношћу можемо рећи да смо ослободили и осигурали 44 одсто територије коју је ИД контролисао у Ираку, док смо у Сирији ослободили око 17 одсто", наводи амерички државни секретар.

Земље Блиског истока посебно су активне у борбу против милитаната ИД-а, изјавио је Кери и додао да у тој борби предњачи Саудијска Арабија.

"Краљ краљ Салман и влада имају посебан ауторитет када је ријеч о исламу. Они шире другачиј наратив и говоре о томе шта ислам уистину јесте. Ја то не могу урадити, али краљ Салман може. Саудијска Арабија предводи и међународну групу подршке за проналажење политичког рјешења за прекид рата у Сирији. Сматрам, да када бисмо их питали, Саудијска Арабија би нам помогла у напорима да пресјечемо приватне изворе финансирања. Ми радимо на томе скупа са Судијском Арабијом и у том погледу они су наш кључни и важан партнер", оцјењује Кери.

Млади лидери гарант стабилности на Блиском истоку

За стабилност на Блиском истоку неопходни су, прије свега, млади лидери, истакао је амерички државни секретар.

"На примјер, замјеник престолонасљедника Саудијске Арабије Мохамед бин Салман улаже напоре за реформе у различитим областима, посебно на економском пољу. То је веома амбициозан и важан план. Речено ми је да је, баш зато што је млад и што покушава економски оснажити државу, много младих људи узбуђено и окупљају се у различитим иницијативама.

Слично томе, престолонасљедник Уједињених Арапских Емирата Мохамед бин Зајед се показао као велики визионар и заједно са својом браћом уложио је огромне напоре у рјешавање енергетских питања и у борбу против тероризма. Они су се врло отворено супротставили ИД-у, Ал-Каиди и мислим да људи то цијене", ријечи су Керија.

Џон Кери је истакао да Сједињене Америчке Државе подржавају реформе у Ираку, које су усмјерене на јединство државе и економски опоравак.