latinica  ћирилица
29/04/2016 |  20:17 | Аутор: СРНА

Митрополит Амфилохије: Несхватљиве санкције које је Црна Гора увела Русији

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је да су несхватљиве санкције које је црногорска власт увела Русији, те поручио да је ту Српска православна црква у Црној Гори, њена Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка да наставе гајити добре односе братских народа Црне Горе и Русије.
Митрополит Амфилохије - Фото: СРНА
Митрополит АмфилохијеФото: СРНА

"Узмите само догађај који је несхватљив да та и таква група која управља Црном Гором удара санкције Русији. Само је то довољно казати. А у чему се састоје те санкције, они кажу Црна Гора неће више Русији гуслати", рекао је митрополит Амфилохије за ТВ Цариград и Медија центар "Руски експрес".

Митрополит истиче да Српска православна црква, Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка у Црној Гори само настављају оно што је Црква радила осам вијекова од времена Светог Саве, а да, како каже, и не помиње шта је радила од времена цара Константина кад су се први пут појавили епископи на просторима данашње Црне Горе.

"Ми само настављамо тај континуитет вјерности изворној Православној цркви, једној светосаборној и апостолској цркви, наравно, и у сарадњи са свим осталим помјесним православним црквама, али и у сарадњи са Руском црквом, без које је наше постојање незамисливо, све од владике Данила још 1700. године па ево до наших времена", истакао је митрополит Амфилохије.

Он истиче да, када је ријеч о православном корпусу у Црној Гори који је јединствен и већински, нема сумње да се промијенило било шта за јоту.

"То осјећају и браћа Руси кад долазе у Црну Гору, они, с једне стране, виде какав је однос народа и, с друге стране, виде усмјерење садашњих власти. Наш народ каже - Свака сила до времена, а Божија је за сва времена", каже митрополит Амфилохије.

Он наглашава да је дужност СПЦ-а у Црној Гори поштовати власт, али Црна Гора има свој историјски и вјековни пут. "Сигуран сам да ако она жели да опстане и постоји на лицу Земље и Европе, она не може да промијени свој пут", нагласио је митрополит црногорско-приморски.

Митрополит Амфилохије подсјећа да је Свети Петар Цетињски на самрти поручио Његошу да вјерује у Бога и да се држи Русије.

"То је остало и до дана данашњег. Он је на самрти рекао да ко се одрекао једновјерне, једнокрвне, једнојезичне Русије дабогда живо месо од њега отпадало и био проклет три пута и три хиљаде пута", каже Амфилохија.

Митрополит је поручио браћи Црногорцима да се узму у памет. "Ја сам то негде поновио, па кажу Амфилохије куне. Ја не кунем ја само понављам ријечи Светога Петра Цетињског кога бар до сада сви признају", закључује митрополит црногорско-приморски.