latinica  ћирилица
29/04/2016 |  19:48 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Ескалирала борба за прелазак цензуса (ВИДЕО)

Борба за прелазак цензуса, након ванредних избора у Србији, ескалирала је синоћ! Пребројавање посљедњих гласачких листића у Београду обиљежио је инцидент у Републичкој изборној комисији.
ДСС -Двери - Фото: РТРС
ДСС -ДвериФото: РТРС

Након што је саопштено да им за прелазак цензуса недостаје буквално један глас, из коалиције ДСС-Двери упућен је низ тешких ријечи члановима Републичке изборне комисије. За мало је избјегнут и физички обрачун. 

Немиле сцене одиграле су се касно синоћ, а ситуација се смирила тек по доласку полиције. Бурна реакција лидера Двери Бошка Обрадовића услиједила је одмах пошто је Републичка изборна комисија објавила да тренутни резултати остављају испод цензуса коалицију коју он предводи- и то буквално за један глас.

Ове двије партије своје незадовољство заснивају на чињеници да је за првих 12 часова по затварању биралишта, Републичка изборна комисија пребројала 98 одсто гласачких листића, а да преосталих 2 одсто није успјела да прегледа за наредна 72 сата.

"Владајућа странка има мотив да спусти испод цензуса одређени број опозиционих изборних листи јер по Донтовом систему, ти мандати припашће владајућој странци и она ће на тај начин имати већи број посланика у скупштини Србије", изјавио је Бошко Обрадовић представник листе ДСС - ДВЕРИ.

У РИК-у су најоштрије осудили нападе којима су били директно изложени, уз констатацију да слични притисци трају већ дуже вријеме.

"Цео тај притисак који се на РИК врши од недеље кулминирао је ноћас, када су након седнице, са галерије узвикивали најгоре увреде на рачун појединих чланова РИК-а", каже предсједник РИК-а Дејан Ђурђевић.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић оцијенио је недопустивим насиље које се догодило у Републичкој изборној комисији, најављујући да ће полиција, заједно са Тужилаштвом, истражити сваки детаљ тог случаја.

"Сматрамо да је потпуно важно да сви разумију да се насиљем ништа не решава и да је немогуће прекрајање изборне воље само зато што вам се не свиђа како је народ гласао", каже министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.

Поједини аналитичари сматрају да могући извор проблема лежи у недоречености важећег закона.

"Иза ових примедби на процедуре изборних регуларности, изборног процеса, треба да се озбиљно тестира само изборно законодавство и колико оно омогућује свим учесницима у најскупљој игри која постоји, а то је изборна игра јер су у питању каријере, интереси, власт, да се просто направе процедуре које су транспарентне", сматра аналитичар Зоран Стојиљковић.

Коначни резултати биће познати тек у сриједу, 4. маја, када ће бити одржани поновљени избори на укупно 15 гласачких мјеста у Србији, гдје ће гласати нешто више од 19.000 грађана.