latinica  ћирилица
29/04/2016 |  19:35 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Извоз расте: Производи из Српске пронашли своје мјесто на страном тржишту (ВИДЕО)

Извоз пољопривредних производа у Русију поправио је биланс спољнотрговинске размјене Републике Српске.
Однос извоз - увоз - Фото: РТРС
Однос извоз - увозФото: РТРС

Први квартал показује да је извоз из Српске повећан за 8,1 одсто и износи 677 милиона марака док је увоз смањен за 7,3 одсто у односу на прошлу годину и износи 922 милиона. Подаци спољнотрговинске коморе БиХ показују да је замрзнута малина кључни извозни производ из БиХ.

Први квартал био је добар за прехрамбену индустрију. Извоз хране већи је за 12, а увоз мањи за осам милиона марака у односу на прошлу годину. И даље се, међутим, увози двоструко више хране него извози.

Повећан је извоз хемијских средстава и машина, али је смањен извоз горива и струје. Статистике првог квартала одредиле су ниска откупна цијена електричне енергије и отворено Руско тржиште због санкција, кажу аналитичари.

"Очигледно је да је свјетска цијена струје таква да није атрактивна и нема потребе за великим количинама које смо ми редовно као Република Српска извозили. Ми имамо извоз повећан у домену пољопривреде, прерађивачког сектора. То је првенствено у домену хране, а то је највише отишло према Руској федерацији", изјавио је за РТРС економски аналитичар Зоран Павловић.

Подаци спољнотрговинске коморе БиХ, кажу да су малине кључни производ који је извезен из БиХ прошле године, и то у вриједности од 50 милиона марака. А чињеницу је препознао и дио узгајивача који се окренуо малини.

"Ми смо се одлучили зато што је већа цијена откупа малине. Засадили смо негдје око 4-5 дунума. Планирамо још три дунума засадити, па ћемо се проширивати", каже Данијела Топић, узгајивач малине из Оштре Луке.

Први квартал показује да треба улагати у пољопривреду кажу аналитичари али и да би БиХ морала увести мјере, попут забране увоза одредјеног производа у вријеме његове бербе у БиХ. Анализа такође показује све веће искориштавање радне снаге у пословима дораде што је позитивно али не колико и производња домаћих производа.

Прва ствар која ми је упала у око је да имамо извоз од 212 милиона  и око 110 милиона извоз услуге- дорадних послова. То је структура која говори да смо ми у ситуацији да практично продајемо нашу радну снагу", закључује Зоран Павловић.

Италија, Србија и Њемачка су земље са којима Република Српска има највећи обим трговинске размјене. Медјутим када се гледа листа првих осам земаља, интересантно је да Српска има негативан скор извоза и увоза једино са Србијом и Русијом.