latinica  ћирилица
29/04/2016 |  19:23 ⇒ 20:03 | Аутор: СРНА

Караџић тражи снимак разговора са Дероњићем

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић затражио је од Жалбеног вијећа Хашког трибунала да наложи Тужилаштву да објелодани снимак пресретнутог разговора вођеног 13. јула 1995. године између њега и Мирослава Дероњића.
Радован Караџић - Фото: РТРС
Радован КараџићФото: РТРС

У захтјеву се подсјећа да је одлука Судског вијећа да је Караџић био дио проширеног злочиначког подухвата с циљем убиства мушкараца у Сребреници заснована првенствено на закључцима извученим из транскрипта овог телефонског разговора.

Како је закључило Судско вијеће, током разговора Караџић је рекао Дероњићу смјерницу да заробљници треба да буду пребачени у Зворник, "што показује мимо сваке основане сумње сагласност оптуженог на проширење циља, односно на убиство босанских муслимана".

"Овакво тумачење транскрипта телефонског разговора, које је послужило као основа за пресуду Караџићу за геноцид је веома небезбједно", наводи се у захтјеву који је потписао члан Правног тима савјетника Радована Караџића.

У захтјеву се истиче да је снимак разговора који је пресретнут у односу на транскрипт од суштинске важности те да је сам Дероњић, свједочећи на суђењу Слободану Милошевићу, навео да је схватио да је Караџић мислио да затворенике треба пребацити у војни затвор у Батковићу.

Караџић сматра да је овај снимак од суштинске важности за његову жалбу јер се пресуда у његовом случају базира на транскрипту тог разговора, додајући да никада није наредио пребацивање затвореника у Зворник, гдје су погубљени, већ је наредио пребацивање у затвор у Батковић код Бијељине гдје ће бити безбједни, и у коме је била инспекција Међународног комитета Црвеног крста.

У захтјеву се подсјећа да је особа која је пресрела разговор и написала транскрипт рекла да је разговор сниман и да снимак постоји и, вјероватно, га посједује тужилаштво.

"Техничке могућности које нису постојале 1995. године када је разговор пресретнут сада могу да пруже могућност странама у спору да боље чују шта је стварно речено у том разговору", наводи се у захтјеву.

Дероњић је био оптужен пред Хашким трибуналом за прогон и злочине против човјечности током рата у БиХ. Он је преминуо 19. маја 2007. године.