latinica  ћирилица
29/04/2016 |  18:43 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Истрага о сумњивом пословању Крајина осигурања (ФОТО и ВИДЕО)

Покренута је истрага о сумњивом пословању Крајина осигурања! Инспектори Управе криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске ушли су у ово акционарско друштво гдје Американац индијског поријекла и предсједник управног одбора Навин Агарвал заједно са својом сестром Гупта Нути има већински пакет акција.
Крајина осигурање - Фото: РТРС
Крајина осигурањеФото: РТРС

Много је сумњивих радњи у пословању овог страног улагача, о чему је РТРС извјештавао претходних дана.

Подсјећамо, сумњиво је и како је прије два дана изабран Управни одбор у којем сједе четири Индијца и Младен Јовановић, који није запослен у Друштву.

У Управном одбору није било мјеста за представника државног капитала иако Акцијски фонд РС има 34 одсто власништва.

У нашем посједу су и документи у којима је између осталог наведена Агарвалова плата и трансакције новца из Крајина осигурања у Америку, а које смо објавили синоћ у емисији Печат.

Незванично, сумњиво је то што је већински власник и предсједник Управног одбора Навин Агарвал око 7 милиона марака за куповину акција Крајина осигурања пребацио путем компаније за трансфер новца Вестерн јунион, а не путем девизног рачуна комерцијалне банке.

Навин Агарвал, предсједник Управног одбора Крајина осигурања

Такође низ је сумњивих трансакција на које су упозоравали радници и мали акционари. "Кажу да је регистровао своју канцеларију у Чикагу, да је себи дао плату 5.000 евра", рекао је за РТРС Ненад Лубурић мали акционар.

Ведранко Шпирић в.д. директор Крајина осигурања каже: "Немам информацију и не постоји још ни једна исплата предсједнику или члановима Управног одбора коју сам ја видио. Одлуке су они донијели у Управном одбору. Ја те одлуке још нисам добио".

Директор каже да у рукама није имао одлуку о одређивању Агарвалове плате. Ми јесмо. Ово је та одлука. Потписао ју је ко други него, Навин Агарвал.

Ово су и докази о исплати. На истом изводу трансакционог рачуна је и више од 2.300 евра за Агарвалове путне и трошкове становања у Бањалуци, за које је одлуку потписао лично он.

Одлука о висини плате Навину Агарвалу

У посједу РТРС-а су и одлука о одобрењу плаћања трошкова за отварање и рад канцеларије Крајина осигурања у Чикагу у Америци, као и уговори о мјесечним плаћањима, вриједни више од 5.500 евра на период од двије године.

"Шта је основ да Крајина осигурање плаћа рачуне у иностранству? Који ангажман је Крајина осигурање имала у иностранству? То што власник има неке жеље, то се не односи на Крајина осигурање", сматра економиста Горан Радивојац.

Мира Страживук представник државног капитала каже да треба све истражити.

"Ту су и други истражни органи. Знате да Агенција за осигурање прати пословање сваког друштва, па и овога, рекла је Страживук.

А док надлежни органи истражују Агарвал је, како сазнајемо, јуче ујутро у 7. и 30. напустио Бањалуку. Службеним возилом одвезао га је Младен Јовановић, човјек који наводно живи у Београду ,а поријеклом је са ових простора.

Прије два дана са још четири Индијца изабран је у Управни одбор Крајина осигурања, иако није имао никакве везе са предузећем.