latinica  ћирилица
29/04/2016 |  18:31 | Аутор: СРНА

Линта: Суд и Тужилаштво БиХ етнички мотивисани

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подржао је данас писмо које је предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио генералном секретару УН Бан Ки Муну у којем је изнио оптужбе на рад правосудних органа БиХ и Агенције за истраге и заштиту БиХ /СИПА/.
Миодраг Линта (Фото: mc.rs) -
Миодраг Линта (Фото: mc.rs)

Линта је оцијенио да су Суд и Тужилаштво БиХ етнички мотивисани и имају двоструке стандарде у суђењима за ратне злочине - далеко строже за Србе, а далеко блаже за Бошњаке.

Он је указао да Срби чине око 60 одсто од укупног броја оптужених, те да је Србима изречено чак 80 одсто казни.

"То јасно показује да правосудне институције БиХ нису независне, ни професионалне, већ у функцији бошњачких политичара и дијела међународне заједнице који заступају апсурдну тезу да су Срби злочинци, а Бошњаци искључиво жртве, који су тобоже водили праведан рат", закључио је Линта.

Он је оцијенио да Тужилаштво Србије за ратне злочине треба да затражи покретање истрага и подизање оптужница против припадника врха такозване Армије БиХ који нису ништа предузели да спријече злочине над српским цивилима и заробљеницима и нису казнили починиоце злочина.

Линта је оцијенио и да српско тужилаштво треба да активно ради на пуној примјени Протокола о сарадњи са Тужилаштвом БиХ у прогону починалаца кривичних дјела ратних злочина и злочина против човјечности који је потписан почетком 2013. године.

"Без активне улоге српског Тужилаштва за ратне злочине постоји оправдана бојазан да ће наредбодавци злочина над Србима на подручју БиХ остати на слободи и да ће се наставити политика ниподаштавања српских жртава", навео је Линта.