latinica  ћирилица
29/04/2016 |  13:24 | Аутор: СРНА

Американци не могу у свемир без Руса

САД ће наставити да купује од Русије ракетне моторе јер нема другог избора, истиче амерички министар одбране Ештон Картер.
Руска ракета Протон (фото: © AP Photo/ Shamil Zhumatov) -
Руска ракета Протон (фото: © AP Photo/ Shamil Zhumatov)

- То је неугодна чињеница, али америчка војска је присиљена да "зажмури" и купи још 18 мотора - наводи Картер.

Алтернатива је да САД терет у свемир лансирају на ракети-носачу "Делта", што јесте технички изводљиво, али је много скупље.

- Зато смо се одлучили за ракете "Атлас", признајући ту неугодну чињеницу да морамо додатно купити 18 руских мотора "РД-180". Мораћемо "прогутати кнедлу" и помирити се са том ситуацијом све док не будемо имали више конкурентних испоручилаца услуга лансирања - објашњава Картер.

На иницијативу сенатора Џона Мекејна, амерички Конгрес донио је својевремено одлуку о одустајању од руских мотора и убрзаној разради америчких, али је забрана скинута у буџетском закону.

Пентагон тврди да је и даље спреман да одустане од руских мотора, али да му "треба нешто више времена, него што је било планирано".

Ракете "Атлас В" користе руске моторе "РД-180". Оне у свемир лансирају апарате за америчко Ратно ваздухопловство, као и научне и истраживачке мисије НАСА.

Замјеник министра одбране Френк Кендал наводи да би, уколико САД прије времена одустану од руских мотора "РД-180", то Пентагон коштало више од милијарду долара.

Он је на сједници сенатског одбора за одбрану обећао да ће САД нови мотор направити, у најбољем случају, за пет година.